Aktuelno

Na Sretenje dva odlikovanja za Subotičane

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Na Sretenje među 164 odlikovanih pojedinaca, udruženja i ustanova, odlikovani su ŽFK “Spartak” i dr Gordana Krtinić iz Subotice.Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Vučić je poručio da je Sretenje veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država.
Zlatnu medalju za zasluge i postignute rezultate, za afirmaciju ženskog sporta i pola veka postojanja, dobio je šampion Srbije u ženskom fudbalu – ŽFK „Spartak Subotica“. Priznanje je u ime kluba preuzeo generalni sekretar Kluba, Bojan Arsić.

Zlatna medalja za borbu protiv kovid 19

Zlatnu medalju, dobila je epidemiološkinja dr Gordana Krtinić, za rad na sprečavanju širenja zarazne bolesti Kovid-19.

Epidemiološkinja dr Gordana Krtinić Zlatnu medalju za zasluge i postignute rezultate, u borbi sa virusom kovid 19 na Sretenje.

Predsednik Vučić je istakao da je Sretenje naš bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, vreme jedinstva našeg naroda, ma gde da živi.

Sretenje je značajan datum za Srbiju

Predsednik je podsetio da je to dan kada je vožd Karađorđe Petrović podigao ustanak za oslobođenje od Turaka. Dan kada je zahvaljujući knjazu Milošu Obrenoviću i Dimitriju Davidoviću, Srbija donela moderan i liberalan, Ustav – ispred svog vremena.  

“Četrdeset dana nakon Božića mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše lepe Srbije. Danas ponosni na svoju prošlost i pretke i da je gledajući u njih Srbija spremna da radi za budućnost svoje dece. Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za svoju Srbiju. Sretenje nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, neretko zaboravljenom od matice. Čestitam praznik i našem narodu u Republici Srpskoj jer su naši praznici i vaši, i obrnuto. Istom rodu pripadamo i niko nema pravo da nam to oduzme“, naveo je predsednik Vučić.

Sretenje je praznik koji daje snagu za opstanak srpskog ognjišta, srpskog imena i prezimena, tamo gde je to najteže.  

“Hvala junacima našeg doba, koji su Srbiji mnogo dali i živeli ne samo za sebe, nego za nas. Dati Srbiji ne tražeći ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju. Najviše je što neko za života može da uradi. Zato Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje može da pruži. Njihova imena biće upisana u večnu knjigu časti, hrabrosti i hvale“, poručio je predsednik Vučić laureatima. 

 Ukazom predsednika Republike Srbije, povodom Dana državnosti, odlikovano je 164 pojedinca, ustanova i udruženja.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %