Feminizam

Simović: Ne delimo ih na velike I male ili muške i ženske

0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Ženski sport zaslužuje pažnju i jedan od prioriteta će biti razvoj vrhunskog i rekreativnog sporta kod devojčica i žena, rekao je član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Nemanja Simović. Subotičke sportistkinje beleže odlične rezulate na međunarodnim takmičenjima zbog čega predstavljaju uzor, mnogim devojčicama i ženama u svome gradu, ali i šire.

Grad Subotica ima 148 sportskih kolektiva I mi pomažemo sve klubove u Subotici I ne delimo ih na velike I male ili muške i ženske. Mi smo grad biciklizma, šaha, veslanja, kao I ekipnih sportova.Naša je želja da svaki mladi čovek, bilo da je muškarac ili žena koji je zaljubljen u sport može da se u svome gradu bavi sportom koji želi. Prema našim podacima učešće žena u sportu u Subotici je 40 odsto i aktivne su u svim sportskim gramana. Dobar primer je Ženski fudbalski klub „Spartak“ Subotica , Ženski košarkaški klub „Spartak“ Subotica i Ženski odbojkaški  klub „Spartak“ Subotica, a ne treba zaboraviti ni Ženski rukometni klub „Radnički“ Bajmok. ŽFK Spartak osvojio je šampionsku titulu Super lige Srbije za žene. Sportistkinje u Subotici su veslačice, klizačice, teniserke… Sportisti i sportistkinje pažnju koju grad njima poklanja vraćaju dobrim rezultatima“, objašnjava član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Nemanja Simović.

Foto: Dejan Vuković

Subotica nosi epitet „grad sportova“ i to se odnosi samo na bogatu istoriju i infrastrukturnim objektima, nego i po sportistima koji su uvek donosili medalje sa značajnih takmičenja. U dokumentu „Program razvoja sporta Grada Subotice 2015. – 2018.“ navodi se da: „ u pogledu polnih razlika, prema dobijenim podacima, u Subotici u 89 klubova ima registrovanih 1024 sportistkinja, što čini skoro trećinu od ukupnog broja registrovanih sportista. Dobijeni rezultati ukazuju na niži nivo učešća žena u profesionalnom sportu, te je važno kreirati mere koje bi podstakle veće učešće sportistkinja, počevši od podsticanja učešća većeg broja učenica u školskom sportu, u kojem je takođe primetan nedovoljan broj učenica koje treniraju i učestvuju u takmičenjima školskog sporta.”

Foto: Dejan Vuković

Prvenstveno je važno dobiti jasne podatke i realan uvid o trenutnom učešću žena u svim oblastima sporta na nivou Grada Subotice (vrhunski, kvalitetni, rekreativni, školski). Na osnovu dobijene analize neophodno je utvrditi strategiju koja se odnosi na skup specifičnih mera za povećanje učešće žena u sportu generalno, sa predlogom konkretnih mera koje će uključiti i oblast povećanje učešća devojčica u školskom sportu, navodi se u dokumentu.

Subotica jedan od gradova gde je veoma razvijen i školski sport, naš grad je među tri grada u Srbiji gde je ovaj vid sporta najrazvijeniji.

Subotica je bila grad sportova, ona je danas grad sportova i siguran sam ukoliko budemo nastavili intezivno da vodimo računa o subotičkim sportkim klubovima I sportistima brzo će nam vratiti novim sportskim uspesima, zaključuje Simović.

Foto: Dejan Vuković

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žene koje su utrle put rodnoj ravnopravnosti“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotica. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Grada Subotica.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %