Simović: Ne delimo ih na velike I male ili muške i ženske

Ženski sport zaslužuje pažnju i jedan od prioriteta će biti razvoj vrhunskog i rekreativnog sporta kod devojčica i žena, rekao je član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Nemanja Simović. Subotičke sportistkinje beleže odlične rezulate na međunarodnim takmičenjima zbog čega predstavljaju uzor, mnogim devojčicama i ženama u svome gradu, ali i šire.

Grad Subotica ima 148 sportskih kolektiva I mi pomažemo sve klubove u Subotici I ne delimo ih na velike I male ili muške i ženske. Mi smo grad biciklizma, šaha, veslanja, kao I ekipnih sportova.Naša je želja da svaki mladi čovek, bilo da je muškarac ili žena koji je zaljubljen u sport može da se u svome gradu bavi sportom koji želi. Prema našim podacima učešće žena u sportu u Subotici je 40 odsto i aktivne su u svim sportskim gramana. Dobar primer je Ženski fudbalski klub „Spartak“ Subotica , Ženski košarkaški klub „Spartak“ Subotica i Ženski odbojkaški  klub „Spartak“ Subotica, a ne treba zaboraviti ni Ženski rukometni klub „Radnički“ Bajmok. ŽFK Spartak osvojio je šampionsku titulu Super lige Srbije za žene. Sportistkinje u Subotici su veslačice, klizačice, teniserke… Sportisti i sportistkinje pažnju koju grad njima poklanja vraćaju dobrim rezultatima“, objašnjava član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Nemanja Simović.

Foto: Dejan Vuković

Subotica nosi epitet „grad sportova“ i to se odnosi samo na bogatu istoriju i infrastrukturnim objektima, nego i po sportistima koji su uvek donosili medalje sa značajnih takmičenja. U dokumentu „Program razvoja sporta Grada Subotice 2015. – 2018.“ navodi se da: „ u pogledu polnih razlika, prema dobijenim podacima, u Subotici u 89 klubova ima registrovanih 1024 sportistkinja, što čini skoro trećinu od ukupnog broja registrovanih sportista. Dobijeni rezultati ukazuju na niži nivo učešća žena u profesionalnom sportu, te je važno kreirati mere koje bi podstakle veće učešće sportistkinja, počevši od podsticanja učešća većeg broja učenica u školskom sportu, u kojem je takođe primetan nedovoljan broj učenica koje treniraju i učestvuju u takmičenjima školskog sporta.”

Foto: Dejan Vuković

Prvenstveno je važno dobiti jasne podatke i realan uvid o trenutnom učešću žena u svim oblastima sporta na nivou Grada Subotice (vrhunski, kvalitetni, rekreativni, školski). Na osnovu dobijene analize neophodno je utvrditi strategiju koja se odnosi na skup specifičnih mera za povećanje učešće žena u sportu generalno, sa predlogom konkretnih mera koje će uključiti i oblast povećanje učešća devojčica u školskom sportu, navodi se u dokumentu.

Subotica jedan od gradova gde je veoma razvijen i školski sport, naš grad je među tri grada u Srbiji gde je ovaj vid sporta najrazvijeniji.

Subotica je bila grad sportova, ona je danas grad sportova i siguran sam ukoliko budemo nastavili intezivno da vodimo računa o subotičkim sportkim klubovima I sportistima brzo će nam vratiti novim sportskim uspesima, zaključuje Simović.

Foto: Dejan Vuković

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žene koje su utrle put rodnoj ravnopravnosti“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotica. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Grada Subotica.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.