Energetika

Cilj: Zeleno preduzetništvo

0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Zeleno preduzetništvo je budućnost.Projekat  “Energetski usevi za energetski nezavisne i efikasne lokalne zajednice”  privodi se kraju. Realizuje se u okviru projekta NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy – Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju. U Srbiji projekat realizuje “Mreža za ruralni razvoj Srbije” uz finansijsku pomoć Evropske unije.

Cilj projekta je da senzibiliše stručnu javnost i poljoprivrednike, o mogućnostima koje pruža gajenje energetskih useva.  Na taj način, povećala bi se energetske efikasnosti i nezavisnosti lokalnih zajednica. Sa druge strane, ispunila bi se i obaveza koju Republika Srbija ima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Tu se misli na oblasti i energetike, zaštite životne sredine, klimatskih promena, poljoprivrede i ruralnog razvoja. Sve u  skladu sa ciljevima održivog razvoja UN, “Ugovora o energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope”.

Zeleno preduzetništvo kroz projekat NAGE.

Implementacija većine obaveza odnosi se na lokalne zajednice koje imaju nedovoojne kapacitete i mogućnosti da iste ispune.

Projekat „Energetski usevi za energetski nezavisne i efikasne lokalne zajednice“ promoviše  mogućnost diverzifikacije poljoprivrede kroz stvaranje novih lanaca vrednosti. Nove vrednosti bi omogućile stabilno snabdevanje energenata na lokalnom nivou. Ovakav pristup smanjuje nesigurnost u snabdevanju i obezbeđuje lokalne prihode, u cilju socio-ekonomsko osnaživanja ruralnog područja i ublažavanja negativni depopulacionih trendova.

Cilj je jačanje lokalnih zajednica ka zelenom preduzetništvu

Projekat treba da izvrši animaciju i ojača lokalne kapacitete za zeleno preduzetništvo organizovanim podizanjem zasada brzorastućih biljaka, poput miskantus i energetskih vrba…

Uglavnom da se zasade na neplodnom zemljištu u privatnom i javnom vlasništvu.Na ovaj način stvorili bi se izvori za stabilno snabdevanje biomasom koja bi se u koristila za grejanje javnih objekata.

Miskantus ili slonova trava

Miscanthus-a koja se naziva još i slonova trava ili kineska trava, je  visokoenergetska trava, poreklom iz jugoistočne Azije. To je sterilni triploidni hibrid. Ciklus rasta ovog useva je jednostavan. On proizvodi nove izdanke svake godine i oni se obično pojavljuju iz zemlje tokom aprila. Ovi izdanci se razvijaju naglo od 0.5 – 1m u visinu do kraja avgusta prve godine sadnje, sa prečnikom od 10 mm. Stabljika je slična bambusu sa sunđerastom strukturom.

Ovaj ciklus rasta se na proleće ponavlja kada temperature počinju da rastu. Od treće sezone pa nadalje može se očekivati da postigne maksimalnu visina od 2,5 – 3,5 m.

Energetska vrba ( Salix Viminalis)

Energetska vrba je drvena i žbunasta biljka, sa izuzetno brzim dnevnim rastom. Tokom prve 2-3 godine izdanci mogu dostići visinu od 6-7 metara i prečnik of 2-6 cm.

Od druge godine,  mogu se dobiti godišnji prinosi od najmanje 30-40 t biomase, kao energetskog izvora u obliku krupnih opiljaka, briketa ili peleta.U ovom trenutku postoje brojni varijeteti i hibridi koje odlikuju veliki prinosi. Ove tipove, razvijane u Švedskoj i adaptirne i kod nas odlikuje visoka plastičnost i adaptabilnost na raznovrsne klimatske i uslove zemljišta.

Godišnji bilans CO2 i CO koja se oslobađaju sagorevanjem skoro je jednak nuli. Energija potrošena na proizvodnju biomase iznosi 5% energije koje ona pruža kao energetski izvor.

Pozitivan uticaj na konzervaciju i zaštitu ekosistema, njihovu restauraciju, reciklažu hranljivih materija i konzervaciju zemljš[ta putem zaštite od vetra i erozije vodom.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %