Energetika

Električni automobil- Jaguar prelazi do 2025.

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Električni automobil uskoro će da proizvodi Jaguar. Poznati luksuzni automobil Jaguar od 2025. godine postaće 100 odsto električni, saopštio je britanski proizvodjač Jaguar Lend Rover (JLR). Pomenuti proizvođač je predstavio svoju novu „zelenu“ strategiju, prenosu Zelenasrbija.

U međuvremenu, njegova marka Land Rover objaviće svoje prvo potpuno električno vozilo 2024. godine. Prvi od šest potpuno električnih modela planiranih za izlazak u narednih pet godina. Britanska kompanija obećala je da će godišnje ulagati 2,5 milijardi funti (2,8 milijardi evra) uglavnom za električnu energiju. Tu spada i proizvodnja električnih automobila.

Kompanija, koja pripada indijskom Tata Motorsu, izrazila je želju da uvede neke inovacije pod vođstvom novog generalnog direktora, Francuza Tijerija Bolorea. Električni automobil je budućnost. Čista energija i zdrava okolina.

Nova ulaganja u „zelenu energiju“

Britanska kompanija obećala je da će godišnje ulagati 2,5 milijardi funti (2,8 milijardi evra) uglavnom za električnu energiju. Tu spada i proizvodnja električnih automobila.

„Do sredine decenije Jaguar će doživeti preporod kako bismo imali čisto električni luksuzni brend“, navela je kompanija.

JLR-ovi planovi su ambiciozni, ali proizvođač automobila je ranije sporije prihvatao elektrifikaciju. Za sada, jedini potpuno električni automobil Jaguar I-Pace SUV.

Prednost JLR-a je u tome što je Jaguar i dalje premium marka automobila, omogućavajući mu da naplaćuje visoke cene neophodne za pokrivanje troškova modernih baterija. Takođe planira da podeli više tehnologije sa matičnom kompanijom Tata Motors kako bi smanjio troškove razvoja.

Eleletrični automobil = Smanje emisije CO2

Ako sve bude išlo po planu, JLR očekuje da će svi Jaguari i 60 odsto prodatih Land Rovera biti vozila bez emisije štetnih gasova do 2030. godine. Tada bi u Britaniji trebalo da bude zabranjena prodaja novih vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

JLR se nada da će postići neto nultu emisiju ugljenika do 2039. godine. Zabrane vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem najavljene su sa različitim ciljevima širom sveta. Neke od zemalja su: Norveška do 2025, Francuska do 2040 i Kalifornija do 2035.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %