Aktuelno

30 studenata iz Srbije studiraće u Francuskoj

0 0
Read Time:2 Minute, 41 Second

Tridesetak mladih Srba studiraće u Francuskoj u akademskoj  2021-2022. uz finansijsku podršku Vlade Republike Francuske.U vreme zdravstvene krize svetskih razmera koja se odrazila i na mobilnost studenata. Francuska iznova potvrđuje svoju ambiciju da nastavi da prima inostrane studente.

U Francuskoj su uloženi svi napori da se primi maksimalan broj studenata uživo . Isto tako, su ponuđena i hibridna rešenja u visokoobrazovnim ustanovama. Tako je, uprkos teškom zdravstvenom kontekstu koji je trajao tokom 2020-2021, većina srpskih studenata koji su bili upisani u Francuskoj mogla da ode i nastavi svoje studije. Tamo su morali da poštuju sanitarne mere koje su bile na snazi u tom periodu. To nije sprečilo većinu njih da uspešno privedu kraju akademsku godinu.

Održan seminar za buduće studente

Kako bi pružila podršku i pomoć studentima koji nastavljaju svoje studije u Francuskoj u novoj akademskoj godini, Ambasada Francuske, Francuski institut u Srbiji i njegova kancelarija Campus France organizovali su, u petak 09. jula u 10.00 u prostorijama Francuskog instituta u  Beogradu, pripremni seminar pred odlazak na studije, Srbiji:

Ovaj seminar okupio je dva tipa studenata:

•           12 stipendista (nivoa master 2 i komentorskih doktorata), koji su odabrani nakon rigoroznog procesa selekcije. Izabrani su posredstvom komisije kojoj je predsedavao Francuski institut. Zatim, 7 studenata nastavlja doktorske studije u Francuskoj na drugoj ili trećoj godini.

•           15 studenata koji prvi put odlaze u Francusku. Oni su se upisali preko tzv. procedure « DAP », koja se prevashodno odnosi na srednjoškolce. Odobreno je 14 stipendija za osnovne studije prvog ciklusa u Francuskoj i jedan kandidat za poseban ciklus studija arhitekture. Oni su odabrani na osnovu dosijea, posredstvom jedinstvene procedure za studente iz celog sveta, koju neposredno organizuju Univerziteti u Francuskoj.

Mobilnost studenata je prioritet

Završnu reč na seminaru imao je gospodin Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske, koji je tim povodom istakao da je mobilnost studenata jedan od prioriteta Ambasade Francuske u Srbiji. Na taj način doprinosi se jačanju saradnje između dve zemlje. Kao i obučavanju stručnjaka u svim oblastima, koji će moći da osnaže svoje sposobnosti i znanja i svoju zapošljivost time što će provesti godinu dana u Francuskoj. Ponuda studijskih programa je veoma raznovrsna, a sve veći broj njih odvija se i na engleskom jeziku. Ambasador Francuske je studentima poželeo mnogo uspeha tokom studija i lepa iskustva u Francuskoj. Ambasador je podvukao da su, kada je Francuska bila primorana da zatvori svoje granice kako bi zaustavila pandemiju. Međutim, studenti i istraživači bili jedini koji su imali dozvolu za ulazak na francusku teritoriju. Više nego ikada, Francuska želi da ostane atraktivna zemlja za inostrane studente i studentkinje.

Odabrati Francusku za studije, znači birati jednu inovativnu zemlju, otvorenu prema svetu. Gde je dobro studirati – sve su to razlozi zbog kojih je Francuska šesta zemlja po izboru inostranih studenata.

Takva politika omogućava Francuskoj da studentima ponudi jedan od najboljih visokoobrazovnih sistema na svetu, a posebno jedan od najpristupačnijih. Seminar se završio koktelom gde su stipendisti mogli da sretnu pojedine članove komisije koji su učestvovali u odabiru njihovog dosijea. Svi studenti su imali priliku da se na neformalan način međusobno upoznaju i razgovaraju sa Ambasadorom o svojim studijama I očekivanjima. Kao i da uspostave dragocene veze i u budućnosti se pridruže mreži bivših studenata koji su studirali u Francuskoj  « France Alumni ».

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %