Bankut pšenica, retka sorta poznata po ukusu orašastih plodova i nutritivnim prednostima, lagano se njiše na povetarcu, svedočanstvo posvećenosti porodice očuvanju poljoprivrednog biodiverziteta.
Aktuelno

Regenerativna poljoprivreda : Porodica Berenji

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

U selu Bački Vinograd, smeštenom u srcu Srbije, porodica Berenji je u misiji da kroz regenerativnu poljoprivredu oživi tradicionalne sorte voća i povrća. Sa duboko ukorenjenom strašću za očuvanje bogatog poljoprivrednog nasleđa svog regiona, porodica Berenji je krenula na put ka organskoj proizvodnji. Trude se da udahnu novi život zaboravljenim usevama kao što su dren, mušmula i pšenica bankut.

Porodica Berenji generacijama se bavi poljoprivredom

Porodica Berenji se generacijama brine o zemlji, gajeći useve koje su prenete od njihovih predaka. Međutim, kako su moderne poljoprivredne prakse počele da dominiraju pejzažom.Ove tradicionalne sorte su počele da blede u mraku. Odlučna da ove jedinstvene useve spase od zaborava, porodica Berenji donela je hrabru odluku da pređe na regenerativnu poljoprivredu, poljoprivredni pristup koji se fokusira na obnavljanje i poboljšanje zdravlja zemljišta.

U srcu njihove farme, visoko nalazi se dren, čije živopisne crvene bobice blistaju na sunčevoj svetlosti. Stabla mušmule, sa svojim prepoznatljivim plodovima koji podsećaju na kombinaciju jabuke i kruške, prošaraju pejzaž, dodajući dašak nostalgije farmi.

Zabravljene sorte pšenice

Bankut pšenica, retka sorta poznata po ukusu orašastih plodova i nutritivnim prednostima, lagano se njiše na povetarcu, svedočanstvo posvećenosti porodice očuvanju poljoprivrednog biodiverziteta.

Na pitanje zašto su napravili tako značajan pomak, porodica Berenji strastveno govori o svojoj ljubavi prema zemlji i želji da ostave nasledstvo budućim generacijama

 „Želimo da odamo počast našim precima nastavljajući njihovo nasleđe održivih poljoprivrednih praksi“, kaže Laslo  Berenji.

 „Fokusirajući se na regenerativnu poljoprivredu. Ne samo da čuvamo naše nasleđe već i doprinosimo zdravlju životne sredine.

Dok porodica Berenji nastavlja svoj put ka organskoj proizvodnji, njihova posvećenost održivosti blista u svakom aspektu njihovog rada. Od njihovog pažljivog uzgoja tradicionalnih useva do njihove posvećenosti minimiziranju uticaja na životnu sredinu. Porodica Berenji je sjajan primer kako mali farmeri mogu da imaju veliki uticaj na očuvanje poljoprivrednog biodiverziteta.

Svojim neumornim naporima, porodica Berenji spašava tradicionalne sorte voća i povrća od izumiranja. Stavlja i novo svetlo u domenu organske poljoprivrede. Njihova priča služi kao podsetnik na važnost poštovanja prošlosti dok gledaju ka održivijoj budućnosti.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %