Na farmi Marković svi vole organske proizvode.
Ekologija

Organska proizvodnja: Tušt u zimnicu

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Organska proizvodnja postaje sve popularnija na severu srbije. Subotičanka Jelena Marković bavi se organskom proizvodnjom. Hobi je pretvorila u biznis.Počela je sa  farmom prepeličijih jaja, da bi za par godina imala svoju  bio-farmu i bavila se isključivo organskom proizvodnjom. Svake godine ima neki novi recept za zimnici. Kaže da je tušt zaboravljena biljaka u Srbiji, a veoma hranljiva.

Zdrav život i organska proizvodnja
Subotičanka Jelena Marković počela je sa farmom prepeličijih jaja, da bi za par godina imala svoju bio-farmu i bavila se isključivo organskom proizvodnjom.

Na farmi Marković sve je prirodno i organsko. Već se uveliko sprema zimnica  i to na tradicionalnan način bez upotrebe konzervansa, šećera i drugih sastojaka.Sada je vreme za slatku zimnicu i pravljenje džema od šljiva.Koristimo samo prirodne sastojke.

Organska proizvodnja kao stil života

“Recimo marinirane tikvice retko ko pravi. Tikvice se griluju na  roštilju ili u rerni, može i na tefalu, kao kad se pravi  roštilj. Pomeša se ulje  i sirće 2:1, doda soli, bibera, začina po ukusu.Onda se u sterilne tegle ređaju tikvice, beli luk i napravljena  tečnost.Slično  je kao kada se pravi pečena paprika za zimnicu„, rekla je Jelena Marković, koja se bavi organskom proizvodnjom i zdravim životom i dodala:

Trenutko je aktuelna slatka zimnica, pravimo pekmeze, džemove i kompote. Uskoro će biti paradajz, ali stavljamo i zimnicu od organskog tušta. To je zaboravljena biljka i jako je lekovita. Izgleda kao trava, ali je u stvari čuotvorna hrana. Mnogi smatraju da može da spasi čovečanstvo”, rekla je Jelena Marković, koja se bavi organskom proizvodnjom i zdravim životom.

Tušt hranljiva biljka

Tušt  je malo poznata biljaka koja se u pojedinim evropskim gradovima služi uz specijalitete. Za zimnicu se prirema sa sićetom,vodom, so,  biberom, belim lukom, a može da se doda i začinsko bilje.Stavlja se u sterilne tegle i vrši se pasterizacija u rerni.

“Ima ga na sve strane. Puno proteina i malo ugljenih hidrata. Tušt ima veliku hranljivu vrednost i mnoga lekovita dejstva”, objašnjava Jelena Marković.

 Na farmi Marković svi vredno rade i imaju svoja zaduženja. Pored jabuka, krušaka, šljiva bavi se i uzgajanjem godži bobica. Imaju malu pantažu od 80 do 100 sadnica. Svaka sadnica daje od tri do pet kilograma bobica.. Svi proizvodi na bio-farmi Marković su 100 prirodni, bez dodavanja hemije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %