Društvo za zaštitu ptica Srbije
Aktuelno

Noć slavuja: Srbija u transu uz melodije nebeskih pevača!

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Svake godine u maju, širom Srbije, ljudi se prepuste magiji noći slavuja. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, organizuje ovu čarobnu manifestaciju. Privlačeći zaljubljenike u prirodu i ljubitelje ptica.

Prošlog vikenda, Srbija je bila prepuna izleta posvećenih ovim pticama. Okupljeni su se tih večeri prepustili čarima šumskih staza i mirisa prolećne svežine, dok su u daljini odjekivali zvuci nežnih melodija slavuja.

Beograd, Novi Sad, Zaječar, Sremska Mitrovica, Novi Kneževac i Laćisledu postali su pozornice na kojima su se izvodile prirodne simfonije. Uzbuđeni posetioci su zastajkivali, ushićeno osluškujući melodije koje su se stvarale u gustim granama drveća.

“Slavujeva pesma je poput čarobnog poziva u tajanstveni svet prirode. Njihovi tonovi nose sa sobom duh proleća i pozivaju nas da se prepustimo ovoj čaroliji”, deli svoje utiske jedan od učesnika.

Noć slavuja okuplja zaljubljenike

Ova manifestacija nije samo prilika za uživanje, već i za edukaciju. Danica Veljković, koordinatorka manifestacije, ističe:

 “Cilj ove manifestacije jeste da upoznamo slavuje, najpre kroz uživanje u njihovoj pesmi koja je iako prepoznatljiva zapravo vrlo kompleksna.“

Slavuji su majstori prefinjenih melodija, koji kroz svoje pesme izražavaju ljubav, teritorijalnost i pozivaju na parenje. Njihov repertoar obuhvata preko hiljadu različitih tonova, što ih čini pravim virtuozima neba.

Ipak, za mnoge, slavuj ostaje neuhvatljiva ptica. Njihova diskretna priroda čini ih teško uočljivim. Skrivaju se u gustim šumama, pletući svoje melodije samo za one koji su spremni da zastanu i pažljivo ih oslušnu.

“Oduševljen sam! Prvi put sam na ovakvom izletu i osećam se kao da sam deo nečeg posebnog. Slušajući pesmu slavuja, shvatio sam koliko je divan svet ptica oko nas”, deli svoje impresije jedan od posetilaca.

Noć slavuja nije samo obična noć u prirodi. To je noć u kojoj se spajaju čovek i priroda, u kojoj se osluškuju tajanstveni zvuci šuma i u kojoj se oseća puls života koji teče kroz svaku granu i svaki list.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %