Ukupno gledano, četvrto predavanje iz ciklusa "Sa naučnicom na TI" predstavljalo je još jedan uspešan korak ka promovisanju nauke
Feminizam

Ciklus predavanja: „Sa naučnicom na TI“,

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Četvrto predavanje iz ciklusa „Sa naučnicom na TI“, realizovano je u saradnji sa Naučnim klubom Novi Sad. Udruženje naučnica Srbije „SRNA“ je u svojoj misiji promovisanja nauke i podrške ženama u STEM poljima realizuje ove programe. Predsednica Udruženja, prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović, otvorila je skup. Istakla je važnost kontinuirane podrške i edukacije naučnica.

Prisutnima se takođe obratio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević. Njegovo prisustvo dodatno je naglasilo značaj povezivanja nauke i privrede. Dobrodošlicu svim posetiocima izrazila je Jovana Pešić, koordinatorka Naučnog kluba Novi Sad. Njena energija je doprinela prijateljskoj atmosferi skupa.

Tema predavanja „Biotehnološka rešenja za održivu poljoprivredu: transfer tehnologije“ bila je izuzetno aktuelna. Posebno zbog izazova sa kojima se poljoprivreda suočava. Dr Ivana Danilov i dr Vanja Vlajkov prenele su svoje bogato znanje i iskustvo publici. One su naučne saradnice sa Katedre za biotehnologiju Tehnološkog fakulteta Novi Sad. Ali i osnivačice biotehnološke start-up kompanije NSoilab.

Sa naučnicom na TI: Biotehnologija

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa konkretnim primerima primene biotehnologije u poljoprivrediKao i benefitima koje ona donosi. Poseban naglasak stavljen je na saradnju nauke i privrede. Zatim, i na proces transfera tehnologije kroz razvoj spin-off i start-up preduzeća.

Dr Danilov i dr Vlajkov predstavile su svoj rad i dostignuća. Isto tako su najavile i seriju obuka namenjenih unapređenju komunikacionih i preduzetničkih veština naučnica. Ove obuke će biti realizovane pod pokroviteljstvom UN Women organizacije. To dodatno ističe značaj podrške ženama u naučnoj zajednici i preduzetništvu.

Diskusija koja je usledila nakon predavanja bila je veoma konstruktivna. Sa angažovanim učesnicima i zainteresovanom publikom. Razmena ideja i iskustava doprinela je širenju horizonta prisutnih i otvorila nova pitanja i mogućnosti za buduću saradnju.

Ukupno gledano, četvrto predavanje iz ciklusa „Sa naučnicom na TI“ predstavljalo je još jedan uspešan korak ka promovisanju nauke.Kao i podršci ženama u STEM oblastima i jačanju veza između nauke, privrede i društva u celini. Udruženje „SRNA“ i Naučni klub Novi Sad nastaviće sa organizacijom sličnih događaja, nastojeći da inspirišu, edukuju i podrže sve one koji teže ka napretku i inovacijama u našoj zajednici.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %