Kada se sakupi 50 cvetova, oni su spremni da se transformišu u osvežavajući napitak bogat vitaminom C.
Aktuelno

Sok od bagrema na tradicionalan način

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second


Sok od bagrema budi ukuse detinstva kod Zorana Sarića.Na salašu Sarić kod Starog Žednika, pored terapijskog jahanja, porodica je posvećena životu u skladu s prirodom. Iva i Zoran Sarić, vlasnici salaša, ne samo da uživaju u miru ruralnog života već otkrivaju čari prirodnih sokova.

Jedan od omiljenih napitaka na salašu je sok od bagrema, čije pripremanje je postalo poseban ritual u njihovoj porodici. Iva Sarić, sa željom da obraduje supruga i da mu probudi uspomene na bakinu kuhinju, počela je pre deset godina da pravi razne sokove. Inspiraciju je pronašla u staroj knjizi recepata, koju je nasledila od Zoranove bake. Tako je započela avantura sa sokom od bagrema.

Sok od Bagrema – Recept sa Salaša Sarić

Priprema ovog osvežavajućeg napitka je jednostavna. Potrebno je sveži cvetovi bagrema, bagremov med, limun i bunarska voda. Iva Sarić ističe da je ključni sastojak – cvet bagrema, bogat vitaminom C i posebnim aromama, koje osvežavaju čula.

Za pripremu tradicionalnog bagremovog soka Iva Sarić prati pedantan proces počevši od berbe i pripreme 50 cvetova bagrema za ceđenje po starim receptima. Prvi korak uključuje pažljivo biranje i sakupljanje nežnih cvetova bagrema, poznatog po svojoj živopisnoj žutoj boji i mirisnoj aromi. Svaki cvet se proverava na svežinu i kvalitet kako bi se obezbedio najbolji ukus soka. Kada se sakupi 50 cvetova, oni su spremni da se transformišu u osvežavajući napitak bogat vitaminom C.

Da bi sok zadržao svoju svežinu, preporučuje se konzumacija u roku od nekoliko dana. Međutim, ukoliko želite da produžite uživanje, možete napraviti sirup od soka koji će trajati duže.

Iskustvo Salaša Sarić: Ukus Prirode u Vašoj Čaši

Zoran Sarić opisuje sok od bagrema kao napitak koji ga podseća na detinjstvo, sa specifičnim ukusom koji oduševljava svaki put. Za njih, priprema ovog napitka nije samo ritual, već način da se povežu sa prirodom i očuvaju tradicionalne ukuse.

Da bi sok bio savršen, važno je obratiti pažnju na kvalitet cvetova bagrema. Oni ne smeju biti suvi, a berba se preporučuje u sunčano jutro, kada je aroma najintenzivnija.

Ovaj korak je neophodan za očuvanje kvaliteta i ukusa cveća, jer vlaga može uticati na ukus i ukupni sastav soka. Pridržavajući se ovih specifičnih uputstava, Iva Sarić održava tradiciju pravljenja soka od bagrema po proverljivim metodama, naglašavajući značaj uslova sredine u procesu pripreme. Pažnja ka detaljima i poštovanje tradicionalnih običaja doprinose autentičnosti i bogatstvu soka od bagrema Ive Sarić.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %