Bunjevačka kultura baština
Aktuelno

Bunjevačka baština kroz nove tehnologije

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Bunjevačka kulturna baština kroz projekat „Bunjevački Kulturni Mostovi: Inovativne Tehnologije za Očuvanje Tradicije“. Projekat je uspešno priveo kraju svoje četvoromesečno putovanje, ostvarujući svoj cilj da oživi i sačuva dragocenu bunjevačku kulturnu baštinu. Kroz kreativne pristupe poput interaktivnih obrazovnih platformi, virtuelnih radionica i kratkih video klipova, ovaj projekat postao je pravi most između prošlosti i savremenog doba.

Tim sastavljen od stručnjaka poput Jadranske Tikvicki, Sandre Iršević, Melise Vilov i Mije Mandića predano je radio na oblikovanju obrazovnih sadržaja o bunjevačkoj kulturi i jeziku. Dizajneri i programeri su uložili napor u stvaranje atraktivne web platforme. Ona je sada spremna da posetiocima pruži jedinstveno iskustvo upoznavanja s bunjevačkim nasleđem.

Tokom ovog perioda, naš tim je stvarao i delio kratke video klipove na društvenim mrežama, posebno na Instagramu i Facebooku. Ovi video prilozi, dužine do 20 sekundi, predstavljaju mladim Bunjevcima priliku da se direktno obrate svojim vršnjacima. I to deleći sa njima bogatstvo bunjevačke kulture na dinamičan i privlačan način.

Projekat bunjevačka kultura je dodatno promovisan u školama koje uče Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture. Pomažući da se korenite vrednosti i tradicije približe mlađim generacijama. Nakon završetka projekta, obrazovni sadržaji ostaju dostupni online, pružajući nepresušan izvor informacija i podrške za nastavnike i učenike u osnovnim i srednjim školama.

Ovaj most tradicije i tehnologije ostaje ne samo kao simbol uspešnog projekta već i kao snažna veza između prošlosti i budućnosti Bunjevaca. Kroz inovacije i angažovanje, „Bunjevački Kulturni Mostovi“ postavljaju temelje za dugoročno očuvanje i širenje bunjevačke kulturne baštine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %