Psi u kavezu na farmi psećeg mesa u Južnoj Koreji.Reuters
Aktuelno

Zabrana prodaje i upotrebe psećeg mesa

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Južna Koreja usvaja novi zakon za okončanje klanja i prodaje psećeg mesa do 2027. godine, stavljajući tačku na vekovnu praksu ishrane.

Južna Koreja je donela značajan zakon koji ima za cilj da zauvek zaustavi upotrebu psećeg mesa u ishrani. Ova inicijativa usmerena je ka postizanju etičkog i humanog pristupa prema životinjama.

U skladu sa novim zakonom, uzgajanje, klanje, distribucija i prodaja pasa za ishranu biće strogo zabranjeni. Osobe koje prekrše ove odredbe suočiće se s ozbiljnim posledicama, uključujući zatvorske kazne do tri godine za kasape i do dve godine za uzgajivače pasa ili prodavce psećeg mesa.

Prestanak konuzumacije psećeg mesa za tri godine

I dok je konzumacija psećeg mesa ostala legalna, novi zakon će stupiti na snagu za tri godine, pružajući farmerima i vlasnicima restorana vreme da pronađu alternativne izvore prihoda. Oni će morati da podnesu planove za postepeno ukidanje poslovanja lokalnim vlastima.

Vlada obećava potpunu podršku zatvaranju preduzeća koja se bave psećim mesom, ali detalji o nadoknadi još uvek nisu razrađeni.

Prema statistikama, Južna Koreja je 2023. godine imala oko 1.600 restorana sa psećim mesom i 1.150 farmi pasa. Međutim, potražnja za ovom kontroverznom delikatesom opada. Posebno među mlađom populacijom.

Sadašnji predsednik Jun Suk jol i njegova supruga, poznati ljubitelji životinja. Imaju šest pasa i aktivno podržavaju zabranu psećeg mesa. Njihova inicijativa predstavlja pozitivan korak ka usvajanju etičkih normi u odnosu prema životinjama.

Grupa za prava životinja pohvalila je ishod glasanja, ističući značaj ovog zakona kao prekretnice u odnosu prema psećem mesu u Južnoj Koreji.

Dok su uzgajivači psećeg mesa izneli argumente protiv zabrane, tvrdeći da bi prirodno izumiranje ove prakse trebalo biti dozvoljeno. Očekuje se da će novi zakon doneti pozitivne promene u odnosu prema životinjama . Kao i da će doprineti stvaranju društva koje se više zalaže za dobrobit svih svojih članova.

Izvor : bbc

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %