Pašnjaci Fruške Gore, fokus petomesečnog projekta "Stepujmo zajedno".
Aktuelno

Pašnjaci Fruške Gore: stanje i izazovi

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Pašnjaci Fruške Gore, fokus petomesečnog projekta „Stepujmo zajedno“, istraživani su od avgusta do decembra 2023. godine. Cilj je bio sagledati stanje otvorenih travnih staništa na južnim padinama ove planine.

Na 26 pašnjaka praćeni su različiti indikatori, uključujući pripadnost Nacionalnom parku Fruška Gora, međunarodno značajnim područjima za ptice (IBA). Kao i prisustvo tekunica i njihovih predatora. Zatim pokrivenost vegetacijom, tip poljoprivrednog zemljišta, intenzitet ispaše, prisustvo otpada i drugi faktori.

Rezultati istraživanja pokazuju:

Samo 8 od 26 pašnjaka su deo Nacionalnog parka Fruška Gora.

21 od 26 pašnjaka se nalazi u IBA području.

Na 20 od 26 pašnjaka zabeležene su aktivnosti tekunica.

Pokrivenost visokom travom i korovom na većini pašnjaka iznosi 40-60%.

Pokrivenost niskom travom iznosi oko 20% na većini pašnjaka.

Intenzitet ispaše je izuzetno slab na svim pašnjacima.

Ispašu vrše goveda i ovce.

Pašnjaci su okruženi obradivim zemljištem, monokulturama i voćnjacima.

Na 10 od 26 pašnjaka zabeležene su divlje deponije, uglavnom komunalnim i organskim otpadom.

Zabeleženi predatori su lisice i divlji psi.

Uz terenska istraživanja, sprovedena je i analiza visoke rezolucije dron fotografija u svrhu GIS analize. Korišćeni su i istorijski podaci programa „CORINE Land Cover“ (CLC) i softveri kao što su ARCGIS Pro, QGIS, Google Earth i Photoshop.

Pored toga, socio-ekonomska analiza obuhvatila je ankete među lokalnim poljoprivrednicima. Od 47 anketiranih, većina se bavi i stočarstvom. Otkriveno je da ekstenzivno stočarstvo polako izumire usled loše agrarne politike, ekonomske situacije, nedostatka pašnjaka, migracija u gradove i drugih faktora.

Šira javnost, uključujući 55 anketiranih iz Iriga, Rume i Sremske Mitrovice, prepoznaje pašnjake kao važan izvor hrane i stanište za biljke i životinje. Međutim, većina poljoprivrednika i građana vidi neizvesnu budućnost pašnjaka, sa zabrinutošću zbog nedostatka održavanja i podrške.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %