"EV Days" je više od događaja. To je korak ka zelenijoj i održivoj budućnosti elektromobilnosti.
Aktuelno

Otvoren sajam električnih vozila ,,EV Days“ na Novosadskom sajmu

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Na ovogodišnjoj „EV Days“ manifestaciji, Novosadski sajam se pretvorio u epicentar elektromobilnosti. Otvaranje je bilo spektakularno, uz prisustvo visokih zvaničnika, uključujući ministarku rudarstva i energetike, Dubravku Đedović. Zatim, gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Nenada Ivaniševića.

Ova manifestacija nije običan događaj. To je interaktivno iskustvo koje okuplja vodeće kompanije automobilske industrije, proizvođače komponenti i softvera. Kao i punjače i infrastrukturu za električna i hibridna vozila. Paneli su ugostiti stručnjake iz industrije, istaknute profesore i ambiciozne studente. Prisustvovali su i predstavnici institucija na svim nivoima vlasti, kao i kompanije koje planiraju uvesti elektromobilnost u svoje poslovanje.

Pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević jasno je izrazio podršku ovoj inicijativi, ističući da je zelena tranzicija ključ za budući razvoj industrije i održivog društva. Ministarka Đedović je naglasila važnost dekarbonizacije u globalnom drumskom transportu i poručila da je elektromobilnost neophodna za smanjenje emisija CO2.

EV Days: korak ka zelenoj automobilnosti

Podaci o broju električnih vozila u svetu su impresivni – preko 26 miliona vozila prošle godine, što je pet puta više nego 2018. i 60 puta više nego 2021. godine.

Srbija se ozbiljno posvećuje elektromobilnosti, a premijerka predvodi Savet za stratešku saradnju Srbije i EU u razvoju električnih vozila. Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, istakao je grad kao IT centar i upozorio na rastući broj firmi i radnih mesta u tom sektoru.

Manifestacija je omogućila posetiocima testiranje električnih vozila i punjača. Kroz panele i  predavanja istražen je  širok spektar tema. Uključujući energetsku tranziciju, oblikovanje budućnosti i pametne gradove. Takođe, studenti  su se takmičili u rešavanju izazova inženjera automobilske industrije.

Ninamedia i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu su glavni organizatori ove prestižne manifestacije, sa RTS-om kao medijskim partnerom. „EV Days“ je više od događaja. To je korak ka zelenijoj i održivoj budućnosti elektromobilnosti.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %