Skupljeni u laboratoriji srednje Hemijsko-tehnološke škole, ovi ambiciozni srednjoškolci marljivo rade na stvaranju savršene formule.
“Žensko preduzetništvo kroz nove tehnologije“

Svet kozmetike očima srednjoškolaca

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Uzbudljivo putovanje srednjoškolaca iz Hemijsko-tehnološke škole u Subotici započelo je u svetu kozmetike Odlučili da stvore nešto zaista revolucionarno – kremu za ruke.

Ova krema će ostaviti sve dosadašnje proizvode u senci. Talentovani učenici, zajedno sa svojim profesorom Atilom Pernom, otkrili su tajanstveni recept koji je osnova za ovu čarobnu kremu.

Uzbudljivo putovanje srednjoškolaca iz Hemijsko-tehnološke škole u Subotici započelo je u svetu kozmetike.
Uzbudljivo putovanje srednjoškolaca iz Hemijsko-tehnološke škole u Subotici započelo je u svetu kozmetike.

Skupljeni u laboratoriji srednje Hemijsko-tehnološke škole, ovi ambiciozni srednjoškolci marljivo rade na stvaranju savršene formule. Pažljivo mere svaki sastojak, vešto kombinuju masnu i tečnu fazu, a na kraju, uz pomoć svoje čarobne mašine, krema za ruke dobija svoj prepoznatljiv oblik.

„Obožavam ono što radimo i imam osećaj da činim nešto korisno i važno. Naučili smo kako da pravimo sapun, destilovanu vodu i kreme. Zaista je neverovatan osećaj kada napravite nešto novo i naučite nešto korisno. Nakon škole želim nastaviti u ovom pravcu i pomoći ljudima“, rekla je s oduševljenjem Tijana Stojanović, jedna od učenica.

Njena koleginica, Vanesa Blagojević, ističe da proces pravljenja sapuna zahteva mnogo vremena, ali da voli svoju struku.

„Da bismo napravili kremu, moramo tačno izmeriti i pažljivo mešati određene sastojke kako bismo dobili savršenu smesu“, dodaje Vanesa.

Maja Vuletić otkriva da je recept za kremu tajanstven i strogo čuvan. „Verujemo u kvalitet našeg proizvoda i nadamo se da će se uskoro naći na policama apoteka i prodavnica“, rekla je Maja s ponosom.

Kada je reč o kremi za ruke, miris je od suštinske važnosti. S nestrpljenjem, učenici iščekuju trenutak kada će odlučiti koji će miris oživeti njihov proizvod. Uvereni su da će njihova kreacija uskoro ukrasiti police prodavnica i apoteka, donoseći svežinu i eleganciju u svakodnevni život korisnika.

Recept kozmetike je tajni

Profesor Atila Perna, koji je zajedno s maturantima formulirao recepturu, ističe:

„Prošlo je 90 pokušaja dok nismo došli do konačne verzije recepture, koju još možda dodatno prilagođavamo. Izabrali smo komponente i sirovine koje znamo da su sigurne za upotrebu na koži. Tokom cele godine skrećem pažnju učenicima na smeru tehnologija farmaceutskih proizvoda da postoje komponente koje su opasne ili rizične prema današnjim istraživanjima. Iako su takve komponente navedene u udžbenicima, savetujem im da ih izbegavaju. Zato koristimo konzervanse koji su bezbedni za upotrebu, čak i u prehrambenoj industriji.“

Hemijsko-tehnološka škola u Subotici sa ponosom podržava svoje učenike koji su krenuli putem novih ideja. Donose svetu nešto što će ga oduševiti. Svi zajedno, ovi srednjoškolci i njihov mentor, stvaraju magiju koja će negovati i uljepšati ruke ljudi širom sveta.

Tekst i foto: S. Iršević

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %