Ekologija

Zelena akcija: Za održiviji grad

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Zelena akcija je globalni projekat. Uzbudljivo putovanje kroz ekološku avanturu započelo je u martu 2023. godine kada je Predškolska ustanova „Naša radost“ pokrenula projekat nazvan „Zelena akcija“ (Green Action). Ovaj projekat je okupio škole i predškolske ustanove iz različitih zemalja poput Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Poljske, Litvanije, Makedonije, Turske, Italije, Portugala, Grčke i Španije. „Zelena akcija“ je poslednja faza Erazmus projekta pod nazivom „Children in Action against Climate Change„.

Glavni cilj ovog projekta je osnažiti predškolske ustanove i škole da realizuju aktivnosti usmerene ka održivom razvoju i da svojim primerom motivišu širu društvenu zajednicu da postane svesna važnosti očuvanja različitih biljnih i životinjskih vrsta, šuma, pitke vode i drugih voda. Pod sloganom „Misli globalno, djeluj lokalno“, učesnici projekta postaju zagovornici promena i preduzimaju konkretne akcije. Rezultati projekta su medijski vidljivi tokom posljednje dve nedelje, što podiže svijest građana i lokalne zajednice.

Zelena akcija most ka očuvanju okoline

Projekat se također sprovodi putem eTwinning platforme, gdje učesnici komuniciraju i dele materijale. Tokom trajanja projekta, Nataša Vrapčević, ambasador Klimatskog pakta EU, održala je vebinar pod nazivom „Uloga obrazovanja u smanjenju uzroka i efekata klimatskih promjena“.

Većina materijala kreiranih tokom projekta je dostupna online putem platformi poput Padleta, Linoit panela i Tinglinka. Vaspitači iz Predškolske ustanove „Naša radost“ (vrtići „Pera Detlić“, „Zvončica“, „Šumica“, „Visibaba“, „Balončići“, „Kolibri“, „Palčica“ i „Lastavica“) su zajedno sa decom izradili plakate. Njihov rad je postavljeni na javnim mestima u Subotici. Cilj ovih plakata je da privuku pažnju građana, da ih pogledaju i informišu se o načinima na koje mogu sprečiti efekte i uzroke klimatskih promena. Kao i o ugroženim biljkama i životinjama u našem regionu. Također, građani se pozivaju da se pridruže malim akcijama.

Nekoliko plakata je nastalo tokom zajedničkih radionica dece i vaspitača koji su učestvovali u mobilnosti u okviru projekta „Children in Action against Climate Change“. Reč je o mobilnosti koja je realizovana u aprilu 2023. godine. Zemlje koje su učestvovale su: Poljska, Turska, Španija i Grčka.

U prvoj nedelji juna, četiri vaspitačice iz Rijeke i Viškova došle su na radnu praksu u Predškolsku ustanovu „Naša radost“. One su donele plakate koje su kreirale sa decom iz svojih vaspitnih grupa. Njihovi plakati su također postavljeni na javnim mestima u našem gradu.

Ovaj projekat predstavlja inspirativan primer kako se deca i odrasli zajedno mogu angažovati u zaštiti okoline. Kao i borbi protiv klimatskih promena. Kroz „Zelenu akciju“, mali koraci postaju velike promene. Svaki pojedinac ima priliku da doprinese stvaranju održivijeg i zelenijeg sveta.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %