Uto. avg 16th, 2022

Tokom zimsih meseci kožu lica trebalo bi posebno negovati. Vetar, sneg, hladnoća, suv vazduh u prostorijama iritiraju i isušuju kožu, pa njen imunitet pada. Zbog hladnog vremena dolazi do smanjena prirodnih masnoće kože i zbog toga je veoma važno da je pravilno negujemo, kaže za potral ecofeminizam.com lekarka prirodne medicine I kozmetičarka Eleonora Baranji.

Lekarka prirodne medicine I kozmetičarka Eleonora Baranji

Ona dalje objašnjava da neophodno da se koriste masne kiseline poput omega tri i nešto za UV zaštitu kože. Prirodna kozmetika pravi se uz minimalno ili nikakvo korišćenje hemikalija. Proizvodi se isključivo od sirovina iz organskog porekla. Hidratacija je veoma bitna tokom zimi da ne bi došlo isušivanja kože lica i perutanja.

U prirodi možemo da pronađemo različito lekovito bilje koje možemo da koristimo za negu kože. Na primer, tokom zime se preporučuje korišćenje ulja od maline ili nevena, jer oni sami po sebi već sadrže zaštitu od UV zračenja. Uvek savetujem da se koristi prirodna kozmetika. Sa druge strane, krastavac, seme od lana možemo da koristimo za hidrataciju kože, nebitno da li koža masnija ili osetljivija. Svakako treba da obratimo pažnju na kvalitet kože lica, godine starosti I ono što je jako važno iste kreme ne možemo da koristimo tokom leta I zime”, kaže lekarka prirodne medicine i kozmetičarka Eleonora Baranji.

Naša sagovornica preporučuje da se okrenemo, kada je u pitanju tretman lica prirodnim preparatima koji u sebi ne sadrže silikone, parabene, parafine, parfeme, ispitanog su porekla i utiču ne samo na našu lepotu nego i na bolje raspoloženje i veće zadovoljstvo, kao i kod očuvanja zdravlja. Preparati prirodne kozmetike ne bi smeli ni u jednom segmentu biti testirani na životinjama, a ambalaža bi trebalo da je biorazgradiva.

Koristite kokosovo ulje za skidanje šminke. Koristiti za tonizaciju kože hidrolate to su vodice na bazi cvetova, bez iritanthih sredstava poput alkohola i mentola, jako je važno da žene kvalitetno očiste lice. Bitno je da ne koristimo previše tople kupke ili ako ne možemo da odolimo da gledamo da imamo dovoljnu hidrataciju. Bitno je da znamo da sve što nanosimo na kožu ulazi u krvotok u roku od 26 sekundi“, objašnjava Eleonora Baranji.

Eleonora Baranji je preporučila da ukoliko želimo tokom zime da pravilno negujemo kožu lica treba da posetimo stručno lice, kako bi tokom zimskih dana koža lica bila sjajna i zdrava.

 

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.