Solarna elektrana se gradi i u Subotici.
Aktuelno

Solarna elektrana je u planu i u Subotici

1 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Solarna elektrana je u planu da se gradi i u Subotici. U Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane između Subotice i Bikova navedeno je da je u planu izgradnja solarnog postrojenja za proizvodnju električne energije. Postrojenje će se gradi u skladu sa savremenim tehnološkim rešenjima.

Maksimalna instalisana snaga  postrojenja iznosila bi  od 12,87 MW,  dok će maksimalna izlazna snaga elektrane prema distributivnom sistemu električne energije biti do 9,9 MW.

U planu je korišćenje  trofaznih solarnih invertora izlazne aktivne snage od 100 kW do 350 kW. Stim da neće prelaziti maksimalno dozvoljenu snagu elektrane od 9,9 MW.

Solarna elektrana će da zauzima oko 80 hektara zemljišta, a gradiće se nedaleko od aerodrome Bikovo. Tačnije na potezu između  železničkog koridora Novi Sad – Subotica, opštinskog puta i vodotoka Čiker. Postrojenje bi bilo priključeno na mrežu preko postojećeg dalekovoda. On se nalazi koji prolazi na jedan kilometar od lokacije, s njene zapadne strane.

Postrojenje će se graditi u skladu sa savremenim tehnološkim rešenjima. Posebna pažnja će biti stavljenja na zaštitu prirode i životne sredine.

Solarna elektrana -savremena tehnološka rešenja

“Prednost obnovljivih izvora energije je što ne zagađuje se okolina. Sa druge strane smanjuje se upotreba fosilnog goriva. Manje se uništavuju šume, a sve to utiče na  klimatske promene. Obnovljivi izvori su svoj značaj pokazali u vreme energetske krize. Govorim o energetskoj  sigurnost i nezavisnost “, rekao je  Duško Petrović, odbornik Srpske napredne stranke na sednici Skupštine grada Subotica.

Petrović dalje objašnjava da je značaj investicije u tome  što bi proizvela pet odsto potrošnje električne energije. Smatra da bi više takvih elektrana bi itekako doprinela sigurnosti distributivnog sistema.

 Plan je u skladu sa  Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. , sa projekcijama do 2030. U Strategiji je navedeno da bi ukupna snaga solarnih elektrana u zemlji trebalo da dostigne 300 megavata 2025. Odnosno  350 megavata 2030.godine.

Gradi se svi više manjih solarnih elektrana

Sirom Srbije poslednjih meseci u planu je da se grade male solarne elektrane. Reč o postrojenjima na zemlji, snage do jednog megavata.

Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana, za eKapiju kaže da sada ima mnogo investitora koji žele da izgrade male solarne elektrane na nekoliko hektara.

„Meni se baš skoro javio čovek sa takvom idejom i pitanjima šta mu je sve potrebno za takav jedan projekat. Mislim da se kod nas mnogo pažnje poklanja velikim proizvođačima obnovljive energije, koji su ranije imali fid-in tarife i sad očekuju da im država obezbedi balansiranje. A ovo je jedna grupa manjih proizvođača o kojima se ne govori mnogo, a zapravo imaju veliki potencijal i svakako je dobro i da se obezbedi što više ovakvih kapaciteta, jer će onda Srbija jednostavno morati manje da razmišlja o velikim kapacitetima za proizvodnju struje“, navodi Jelica Putnikov za sajt ekapija.com

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %