Ekologija

SOLARNA ENERGIJA KAO ODGOVOR NA ENERGETSKU KRIZU

0 0
Read Time:3 Minute, 21 Second

Solarna energija može da bude odgovor na energetsku krizu.

“Gotovo 27% teritorije Srbije je izuzetno pogodno i pogodno za postavljanje solarnih elektrana”, rekao je Nikola Mladenović iz Centra za razvoj neformalnog obrazovanja građana. On je to izjavio na predstavljanju publikacije o potencijalima solarne energije u Srbiji, koja je pripremljena u okviru mreže “Klimatski forum”.

Cilj studije je da pruži praktične informacije o primeni solarnih Sistema i sastoji se iz četiri segmenta. Osnovni podaci o solarnoj energiji i tehnologijama koje se najviše koriste. Zatim, su predstavljen potencijal solarne energije u Srbiji uz kratak prikaz neophodnih koraka u procesu instalacije solarnih sistema. Kao i primere uspešnih projekata primene solarnih sistema u Srbiji. To je na skupu istakla Tijana Jakovljević iz CRNOG-a.

„Urađeno je posebno istraživanje koje je podrazumevalo primenu otvorenih satelitskih i geoprostornih podataka. Kao i njihovu obradu u geografskim informativnim sistemima. Uključen je veliki broj parametara, a najveći izazov je bila dostupnost podataka. Kao i nedostatak određenih podataka koji bi omogućili još preciznije sagledavanje celokupne slike i parametara potrebnih za što efikasnije iskorišćenje ovih sistema“, dodao je Nikola Mladenović.

Studija o mogućnostima solarne energije dostupna na internetu

Studija je u celosti dostupna na: https://cuzs.org.rs/klima-docs/111-pitanja-i-odgovora-o-solarnoj-energiji.pdf


Nakon predstavljanja studije održana je i panel diskusija. U diskusiji su učestvovali predstavnici dve studije slučaja koje su se našle u publikaciji. Đorđe Samardžija, vlasnik solarne elektrane u blizini Čačka i Aleksandar Jakovljević, vlasnik hladnjače “AB Prom”.

“Mi smo, uz pomoć finansija iz IPARD fonda, instalirali kapacitete od 600kW na ukupno 10 krovova, što je tačno 1978 postavljenih panela. Elektrana je počela sa radom u avgustu, i ono što mogu da kažem je da smo već u septembru uspeli da prepolovimo račun za struju koji je bio 3 miliona dinara. Ja sam to video kod kolega u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, i ako se njima isplatilo, nije bilo razloga da se ne isplati i nama”, rekao je Aleksandar Jakovljević.

Fotografija preuzeta sa portala: http://www.index.hr/Vijesti/clanak/energetska-tranzicija-sto-mozemo-uciniti-da-hrvatska-ne-ostane-zemlja-sa-samo-1000-solarnih-krovova/889506.aspx

“Svim kolegama koji se bave ovim poslom bih preporučio upotrebu solarnih panela. Obzirom da u periodu kada najviše trošimo energije za zamrzavanje voća i povrća, u julu i avgustu, istovremeno imamo najviše sunca. To je zaista korisno u našem slučaju. Vidim da sve veći broj kolega razmišlja o ovome, neki već pripremaju projekta i ugovore za izgradnju. To je proces koji će brzo zaživeti kod nas”, smatra Aleksandar Jakovljević.

Solarna energija budućnost

“Naša ideja je bila da napravimo elektranu kapaciteta 30kW, iako je mogla biti veća. Kako bismo ponudili projekat, po principu “ključ u ruke”, koji može da se lako replicira u brojnim selima u Srbiji. Bilo nam je važno i da pokažemo da se ovakvi projekti, po principu energetske zadruge, mogu sprovesti i bez državnih subvencija”, kaže Đorđe Samardžija i dodaje:

“Donosioci odluka već godinama izbegavaju da donesu stratešku odluku da se proizvodi čista energija. Kao i da se svaki sledeći korak planira imajući tu odluku u vidu. Mislim da ćemo ubrzano videti sve veći broj ovakvih ideja i projekata, i da je važno imati u vidu i ceo ekološki aspekt ove priče. Kao i decentralizaciju proizvodnje energije. Dugo se to pitanje guralo pod tepih,” rekao je Đorđe Samardžija.

Iako, još uvek, postoje nepoznanice oko načina saradnje sa EPS-om, kada su viškovi proizvedene struje u pitanju, zaključak diskusije je da solarni paneli daju značajnu korist. Kao i fleksibilnost u proizvodnji “zelene” energije, kako u domaćinstvima tako i u privredi. Pogotovo imajući u vidu i postojeću energetsku krizu i rast cena električne energije. Sagovornici su se složili da smo još uvek na početku. Zbog toga, je neophodno još znanja i iskustva u primeni. Kako bismo sve više počeli da uspešno gradimo sisteme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije.

Izrada publikacije i panel diskusija su sprovedeni u okviru programa EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine . Projekt realizuju Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %