Mladunče zlatnog agutija dobilo ime Čila.
Aktuelno

Mladunče zlatnog agutija zove se Čila

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Zoološki vrt na Paliću bogatiji je za mladunče zlatnog agutija. Prvi put u Srbiji u nekom od zoloških vrtova  rođena je ženka zlatnog agutija. Zbog sjajne dlake, koja se presijava na Suncu, dobila je ime Čila. Njeno ime u prevodu znači zvezda.

“Ova vrsta se teško razmnožava u zatočeništvu i zatvorenom prostoru, te je rođenje ovog mladunčeta uspeh za Zoo vrt Palić.Po izgledu slični morskim prasićima, ali veći i sa dužim nogama. Zlatni aguti su članovi porodice glodara. Poreklom iz Južne Amerike i važni su članovi njihovog ekosistema pošto daju značajan doprinos pošumljavanju njihovog prirodnog staništa. Oni su jedina vrsta, na svom izvornom području, za koju se zna da može da otvori tvrdu ljusku brazilskog oraha”, objašnjava iz Zoološkog vrta Palić, Jelena Toljagić.

Mladunče zlatnog agutija već miljenik vrta

Zlatni aguti imaju grubo, sjajno krzno zelenkasto-braon boje. Zadnji deo leđa narandžaste boje do crvene, koje se preliva na suncu. Tako su i dobili svoje ime. Na prednjim nogama imaju četiri prsta, ali samo tri na zadnjim nogama. Teški su između 3 do 6 kg. Narastu između 50 i 64 cm, a njihovi repovi nisu duži od 6 cm. Ženke su obično veće od mužjaka. Komuniciraju kroz seriju gunđanja, cike i vike, ali i položajem tela.

”Zlatni aguti najviše vole da jedu brazilske orahe. Kada hranu imaju u izobilju, orahe zakopavaju i skladište u zemlju. Kao i ostala semena, a tim načinom ponašanja imaju veoma važnu ulogu za širenje semena brazilskog oraha, ali i drugih semena. Ujutru su u potrazi za hranom dok je uveče jedu”, kaže naša sagovornica.

U zatočeništvu zlatni aguti mogu da žive od 15 do 20 godina. Možete da ih vidite i da se upoznate sa njihovim ponašanjem u Zoološkom vrtu Palić. Nalaze se u objektu preko puta nojeva, pored patuljastih mungosa i afričkih oklopnih kornjača.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %