Revitalizacija reka slogan Svetskog dana moćvanih staništa. Apatinski rit foto: Boris Erg
Ekologija

Revitalizacija reka Evropskog Amazona

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Revitalizacija reka je glavna tema ovogodišnjeg Svetskog dana močvarnih staništa. Ovaj dan se obeležava  još od 1971. godine. A upravo je revitalizacija određenih rečnih područja u Evropskom Amazonu rezultat koji WWF  želi da postigne kroz svoj novi projekat čija vrednost iznosi skoro pet miliona evra.

„Ulaganjem u obnovu reka, močvara i tresetišta ulaže se u klimatski otpornu budućnost. Jako smo srećni što su to prepoznali i naši donatori koji su odlučili da ulože u obnovu Mure, Drave i Dunava u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji“, ističe Ivana Korn Varga iz WWF Adrije i dodaje:

„Kroz petogodišnji projekt ‘Revitalizacija Evropskog Amazona’ koji sprovodimo na području petodržavnog UNESCO-vog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, biće revitalizovani različiti ekosistemi na četiri lokacije. Lokalno stanovništvo će biti direktno uključeno u sve aktivnosti. Osim što ćemo podržati razvoj održivih oblika poslovanja sprovođenjem održivog ekonomskog inkubatora, povezaćemo i sve ključne činioce. Na taj način oni bi zajednički nastavili da revitalizujemo to područje i nakon završetka našeg projekta“, ističe Korn Varga.   

Revitalizacija Evropskog Amazona projekat WWF-a

U Srbiji će u Specijalnom rezervatu prirode Gornje podunavlje biti rađeno na konverziji iz plantaža hibridne topole u autohtonu heterogenu plavnu šumu. Osim  toga biće istraženo kako će se područje prirodno revitalizovati. Revitalizovaćemo vlažne livade uz reku Muru u Sloveniji. Gde  će biti uspostavljen i model cirkularne ekonomije kroz tradicionalno stočarstvo u saradnji s lokalnim poljoprivrednicima, lokalnim vrtićima i školama.

U Hrvatskoj će, na reci Dravi, u blizini ušća reke Mure, biti povezan rukavac. Time  će se povećati retencijsko područje za vreme većih vodenih talasa. Tako  će ponovno biti omogućen protok vode na popularno kupalište u blizini opštine Legrad. U Parku prirode Kopački rit biće očišćen rukavac i tako povezan Dunav s Kopačkim jezerom koje je ujedno i najveća stajaća voda u parku.

„Močvarna staništa su dom za čak 40% svih vrsta. Kao i za više od milijardu ljudi u svetu čija dobrobit direktno zavisi od njih. Zbog toga su investicije poput ove za Evropski Amazon, od izuzetne važnosti. Jedino tako možemo da se suočimo s klimatskom i krizom biološke raznovrsnosti odnosno da ostvarimo održivi razvoj“, zaključuje Korn Varga.

Projekat „Revitalizacija Evropskog Amazona“ podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene krajolike). Ovim programom  upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom. Kao i  dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %