Aktuelno

Božićnjak simbol rođenja Isusa

0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

Božićnjak za Bunjevce znači što za Srbe česnica. Nela Ivić iz Subotice kaže da je simbol ovog kolača je rođenje Isusa. Dok je centralna figura je  beba Isus, zatim Blažena device Marija i Sveti Josif. Na božićni kolač se stavi i pet cvetova, pet ovaca i pet ptičica.

Nela Ivić pravi Božićnjak.
Božićnjak je naučila da pravi od majke.

“Broj pet simboliše pet Isusovih rana.Pored ovih figurica koje se nalaze na Božićnjaku možemo da staviti na njega sve što simboliše radost, plodnost. Na primer, sve što neko ima na salašu. Mogu da se stave pilići, krmača. Oni koji su vičniji naprave i figurice tri kralja”, kaže Nela Ivić iz Subotice.

Božićnjak se pravi od kvasnog testa

“Pokiseli se pola kvasa u mleko sa malo šećera, jer smo odvojili pola litre mleka. Što se brašna tiče, nema tačne mere neko “koliko se zahvati” i koje brašno ide. Napravi se testo, zakuva se, zamuti i još jednom se “prikuva”, odnosno umesi sa maslom, tačnije nekom masnoćom.Onda se ostavi da odstoji i naraste”, objašnjava naša sagovornica.

Kvasno testo koje je spemno za izradu Božićnjaka deli se na sedam delova. Prva tri dela su osnova kolača i veća od ostalih, a ostala četiri se dele na dva srednja i dva manja.

“Prva tri dela se razviju u obliku kruga i to čini dno. Na njega se stavlja dinar i deo testa, stim da se napravi kao polukrug i preko njega još jedan deo testa u obliku kruga. Svaki deo se premaže jajetom. Preostalo testo se uplete u pletenicu. Naprave se dve dugačke pletenice, tako da mogu da  se obaviju oko kolača. Od najmanja dva dela pravimo križ i to je baza i Božićnjak”,ističe Nela Ivić.

Testo za figurice treba da je kao plastelin

Figurice za Božićnjak se prave od beskvasnog testa.Najlakše je radi da testo tvrdo poput plastelina. Figurice se mogu napraviti dan ranije.

“Neko pravi figurice tako da ih stavi na čačkalicu, pa krompir i blago zapeče, pa onda stavi na Božićnjak. Ja ranije napravim figurice. Nema pravila na kojoj temperature se peče Božičnjak, gledamo da bude temperature oko 200 stepeni. Kada vidim da je božićni kolač skoro pečen, izvadim ga i postavljam figurice. Svaki put ispod figurice premažem jajetom, da bi se figure zalepile i onda još do 15 minuta pečem. Nego na primer, stavlja sve zajedno i peče, a neko figurice ni ne tretira termički. To je vizuelno lepo jer one budu bele i neupadljive”, objašnjava Nela Ivić.

Konj se nije pravio jer se smatrao oholom životinjom zbog tog što nije hteo da ponese Mariju sa Isusom kada su bežali u Egipat.  Po tradiciji Božičnjak se načinje za Novu godinu tako što se seče i zaliva vinom na glavi najmlađeg ukućanina i deli se na onoliko delova koliko ima ukućana. Neki načinju Božićnjak na Tri kralja, odnosno 6.januara a neke porodice ga čuvaju sve do 2.februara kada je Marin dan, odnosno Dan prela.

Grb grada Subotica
Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Projekat „Info kultura“ se realizuje uz podršku grada Subotica – Sekreterijata za kulturu. Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Subotica.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Božićnjak simbol rođenja Isusa