Ekologija

Zasađene sadnice Pančićeve omorike

0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Zasađene sadnice Pančićeve omorike. Po tradiciji, kompanija Nestlé organizuje nedelju sadnje u teniskim klubovima. Akcija je počela  16. decembra, u prisustvu Milana Slavkovića, predsednika Teniskog saveza Beograda, Novice Todosijevića, samostalnog stručnog savetnika Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda i tenisera Igora Banićevića. Oko 50 mladih tenisera, kao  i školske dece iz novobeogradskih osnovnih škola učestvovalo je u akciji.

Krajem prošle godine zaposleni u kompaniji Nestlé Srbija posadili su 225 Pančićevih omorika duž celog Bulevara Milutina Milankovića. Ove godine , otišlo se korak dalje: spojeni su priroda, sport i deca.

Jedno drvo obezbeđuje kiseonik za dva odrasla čoveka

„Da li ste znali da samo jedno stablo godišnje proizvodi dovoljno kiseonika za dva odrasla čoveka. Absorbuje u isto vreme ugljen-dioksid i njegova krošnja fizički zadržava štetne PM čestice. To je fina prašina koja nastaje nepotpunim sagorevanjem fosilnih goriva. Urbane sredine naročito su ugrožene. Zbog toga, je neophodno ozelenjavanje istih, jer se obezbeđuje čist vazduh. Posebno je važno za decu koja sportske aktivnosti često upražnjavaju na otvorenom prostoru. Ovakvim akcijama čuvamo planetu. Ulažemo u naše mlade teniske nade“, istakla je Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Kao i prošle godine, i ovoga puta akciju ozelenjavanja pozdravili su čelnici Grada Beograda.

„Ovo je za Beogarad i Beograđane velika stvar koju mi iz Sekretarijata za sport i omladinu podržavamo. Već godinama uspešno sarađujemo sa Teniskim savezom Beograda. Raduje nas što će zahvaljujući ovoj inicijativi mladi teniseri dobiti mogućnost da omiljeni sport treniraju u zdravijem okruženju. Velike kompanije kao što je Nestlé sve više pokazuju i veliku odgovornost. Posebno kada je u pitanju zajednica u kojoj posluju. Želimo da apelujemo i na druge da uzmu učešće u ovakvim i sličnim akcijama“, rekao je Novica Todosijević, samostalni stručni savetnik Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda.

Sadnice Pančićeve omorike

Akcija sadnje širom Beograda biće sprovedena u saradnji sa JP „Srbijašume“. Mladi sportisti u kompleksima teniskih klubova će posaditi oko 400 stabala Pančićeve omorike. zatim, crnog bora, tuja Smaragd, tise, breze, japanske crne šljive, lovor višnje, lavande, hibiskusa i drugih vrsta drveća.

„Kada bi svaki stanovnik naše prestonice zasadio samo po jedno drvo, to bi potencijalno značilo prosečnu godišnju filtraciju više od 100.000 tona prašine. Kao i apsorpciju više od 50.000 tona ugljen-dioksida. Zatim, emisiju više od 38.000 tona kiseonika. Upravo zato je Nedelja sadnje od velikog značaja za pročišćenje vazduha. Kao i stvaranje novih mikro-zelenih oaza u Beogradu“, naglasila je Adiba Džudović iz JP „Srbijašume“.

Nestlé je samo od 2021. godine obezbedio 25 miliona sadnica. Reč je o globalnom programa koji sprovodi za bolji život lokalnih zajednica. Kao i očuvanje planete. Cilj je da u područjima odakle nabavlja sastojke do 2030. godine posadi 200 miliona stabala. Na taj način će da doprinese eliminaciji 9,3 miliona tona ugljen-dioksida iz atmosfere. Pošumljavanje je takođe deo globalnog programa regenerativne poljoprivrede. Ovaj program Nestlé sprovodi i u Srbiji. I to sa lokalnim dobavljačima povrća, za zdraviju životnu sredinu i bolji kvalitet sastojaka.

Po uspešnom završetku beogradske nedelje sadnje, mladi teniseri dobijaju nekoliko stotina „saveznika“ koji će iz njihovog neposrednog okruženja uklanjati ugljen-dioksid. Zatim, i štetne čestice. Prebacivanje loptica preko mreže učiniti ne samo zabavnim, nego i zdravijim.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %