Iako dve godine kasnije nego što je planirano, a zbog kašnjenja prouzrokovanih pandemijom COVID-a, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozdravlja usvajanje Sporazuma Kunming-Montreal.
Ekologija

Sporazum Kunming-Montreal je usvojen konačno

0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozdravlja usvajanje Sporazuma Kunming-Montreal. Svet se obvezao na zaustavljanje i poništavanje gubitka bioraznovrsnosti do 2030. Iako je dve godine kasnije usvojen sporazum.Globalni cilj koji je pohvaljen kao ekvivalent klimatskom 1,5C.

Cilj sporazuma, koji je usvojilo 196 zemalja potpisnica UN-ove Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, je da se očuva najmanje 30% kopna. Kao i slatke vode i okeana na globalnom nivou, poštujući prava autohtonih naroda i lokalnih zajednica. Pored toga i priznajući doprinose autohtonih i tradicionalnih područja u odnosu na grupni cilj.

Sporazum Kunming-Montreal. Jedno od najspornijih pitanja u pregovorima bio je finansijski paket za podršku naporima za očuvanje na globalnom nivou, a naročito u zemljama u razvoju.
WWF upozorava da bi cilj sporazuma o preokretu gubitka bioraznovrsnosti do 2030. mogao biti potkopan ako se na nacionalnom nivou ne reši slaba retorika u kritičnim područjima kao što su zaštita netaknutih ekosistema i rešavanje neodržive proizvodnje i potrošnje.

Rešiti probleme u kritičnim područjima

Međutim, WWF upozorava da bi cilj sporazuma o preokretu gubitka bioraznovrsnosti do 2030. mogao biti potkopan, stoga je potrebno na nacionalnom nivou da se reši slaba retorika u kritičnim područjima. Kao što su zaštita netaknutih ekosistema i rešavanje neodržive proizvodnje i potrošnje.

„Konačno na međunarodnom nivou imamo pohvale vredan pomak! Ovaj sporazum će u velikoj meri pokrenuti ostvarivanje ranije zadatih planova o očuvanju biljnog i životinjskog sveta na planeti. Sada treba ozbiljno da se prihvatimo posla na nacionalnom nivou. Kao i uvedemo načela iz sporazuma u zakonodavstvo naše zemlje. Tako ćemo pokazati nedvosmislenu rešenost da sačuvamo zdravu prirodu.Posebno zdravlje svih nas,“ kaže izvršna direktorka WWF Adria, Nataša Kalauz.

Kunming-Montreal: Potrebna i finansijska podrška

Jedno od najspornijih pitanja u pregovorima bio je finansijski paket za podršku naporima za očuvanje na globalnom nivou. Tu se misli na zemlje u razvoju.

WWF stoga pohvaljuje posvećenost vlada da ukinu subvencije štetne za prirodu i predanost znatnom i progresivnom povećanju finansijskih sredstava iz svih izvora do 2030.. Treba da, mobiliše najmanje 200 milijardi USD godišnje. To predstavlja otprilike udvostručenje u odnosu na početnu vrednost iz 2020. Veliko dostignuće takođe je obveza da se u ove svrhe obezbedi 20 milijardi USD u međunarodnim finansijskim tokovima do 2025. i 30 milijardi do 2030.

„Brine činjenica da se nije dovoljno precizirala finansijska podrška nerazvijenim i zemljama u razvoju. Tu se nismo mnogo odmakli od zaključaka usvojenih na nedavno održanom COP 27 u Egiptu. Potrebno je uložiti veliko znanje i ogromna sredstva. Kako bi se makar zaustavio gubitak prirode i živelo u skladu sa njom. Znanje imamo, a sigurna sam da će posle ovog COP 15, vlade svih zemalja popustiti pod pritiskom. Kao i da će brzo pronaći rešenje za konkretnu finansijsku podršku,“ dodaje Kaluz.

Prvi korak je da zemlje ispune Sporazum Kunming-Montreal. Zemlje moraju da ažuriraju nacionalne strategije biološke raznovrsnosti. Kao i akcione planove kako bi ih uskladili s globalnim ciljem preokreta gubitka bioraznovrsnosti do 2030. godine.

„Pogled je usmeren i ka EU. Već sutra, na sastanku ministara zaštite životne sredine EU, države članice moraju da deluju u skladu s duhom Montreala. Treba da izraze svoju nedvosmislenu podršku predlogu Komisije da se do 2030. obnovi najmanje 20% kopna EU. Kao i najmanje 20% morskih područja EU“, zaključuje Kalauz.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %