Pet. avg 19th, 2022

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice osvrnuo se na 2021.godinu.

„Izuzetno sam ponosan na činjenicu da je gradski budžet tokom 2021. godine uvećan za milijardu dinara u odnosu na prvobitan plan. To svedoči o snažnom oporavku i pored veoma promenljive situacije sa pandemijom. Došli smo sa 6,3 na 7,4 milijarde dinara u istom budžetu. Između ostalog, on je, izneo i teret potpune otplate duga za vojnu imovinu od 214 miliona dinara. Kao i duga prema trezoru grada od 150 miliona. Kao i velikog dela dugovanja ’Apoteke’ Subotica od 158 miliona dinara“, rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Grad Subotica je 2021.godine prvi put sproveo proces participativnog budžetiranja, realizovanom anketom. Prikupljeno je 250 predloga građana.

Na svaki predlog je odgovoreno od stručnih službi. Zaista nam je dragoceno da čujemo od građana koji su to projekti i teme koje oni žele da vide podržane od strane Grada. Tu vidimo jednu veliku želju za unapređenje pre svega komunalne infrastrukture, od putne do kanalizacione. To su potrebe na koje ćemo se truditi da odgovorimo u narednim godinama“, rekao je Bakić.

Bakić: zadovoljan privrednom sferom

Bakić je istakao istakao je da je najznačajniji događaj u privrednoj sferi. Koji će, kako je rekao, godinama donositi ogromne koristi gradu otvaranje fabrike renomirane kompanije „Bojsen“ u subotičkoj Privrednoj zoni „Mali Bajmok“.

„Planirano ulaganje investitora od 65 miliona evra u izgradnju i opremanje najmodernije fabrike u Srbiji premašeno je za čak više od pet miliona evra. Prema najavama najvišeg rukovodstva kompanije, ova fabrika će biti baza za poslovanje u celoj Srbiji. Njen značaj za imidž Subotice u međunarodnom poslovnom svetu nemerljiv. Država je subvencionisala otvaranje ove fabrike sa četiri miliona evra, Grad Subotica je obezbedio deset hektara zemljišta. Kompanija po ugovoru, do 2024. godine treba da zaposli 507 naših sugrađana. Do 2024. godine, kroz razne poreze, takse i naknade, u budžet grada sliće se 1,2 miliona evra, rekao je Bakić.

Naglasio je da će 2021. ostati u istoriji grada zabeležena jednako kao i 1869. godina, kada je železnica došla u Suboticu i započela njen dinamičan razvoj.

„U oktobru 2021.godine krenuli radovi vredni oko 100 miliona evra na jednom savremenom železničkom povezivanju našeg grada i Segedina. Zatim, krajem novembra započeli su radovi na rekonstrukciji pruge od Novog Sada do granice na Kelebiji. Subotica se vraća kao železničko čvorište za 21. vek. To je, naravno, pre svega zasluga naše državne politike i državničke vizije predsednika Aleksandra Vučića. Naša lokalna samouprava spremno je dočekala sve izazove tako velikih projekata i bila maksimalno angažovana oko posla eksproprijacije zemljišta i koordinacije pripremnih radova sa izvođačima tog izuzetno složenog posla“, podvukao je Bakić.

Rekonstrukcija Opšte bolnice Subotica

Ove godine predstoji realizacija projekta rekonstrukcije Opšte bolnice. Reč je o investiciji vrednoj preko 40 miliona evra. Prošla godina je bila godina opsežne pripreme i razrade tog posla koji podrazumeva kompletnu obnovu i osavremenjavanje 20 objekata u krugu Bolnice. Reč je o površini od 35.000 kvadrata.

Za projekat rekonstrukcije Opšte bolnice Subotica opredelili smo dodatnih 50 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Sledeća godina biće vreme početka realizacije i to je nešto što će za nas biti veoma značajno, i nešto što smo svi dugo čekali. Veoma sam zadovoljan i činjenicom da smo tokom ove godine otpočeli radove na izgradnji 30 godina tražene ambulante u naselju ’Prozivka’“, kazao je Bakić.

Velika ulaganja u zaštitu životne sredine

Grad Subotica je, naglasio je, kao i država Srbija, posvećen unapređenju životne sredine.

„Još od 2017. godine smo sa KfW bankom u projektu ’Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš’. Ovim projektom vrednim 7,8 miliona evra unapređen je rad Prečistača otpadnih voda, izgrađeno je 22 kilometara kanalizacije na Paliću. Uređen zaštitni pojas, izgrađena biciklistička i pešačka staza uz istočnu i zapadnu obalu jezera, kao i mnoge druge aktivnosti“, naveo je Bakić.

Plan realizacije projekta koji finansira KFW banka.

Tokom 2021., okončan je postupak javne nabavke i zaključen ugovor o kupovini 25 specijalnih kamiona za potrebe Regionalne deponije. Subotici će da pripadne deset vozila.

Projekat je finansirala Evropska unija sa skoro 320 miliona dinara. Vozila su isporučena 25. decembra 2021., i biće dodeljena opštinama koje će koristiti usluge nove deponije nakon obuke vozača. Jedan od ciljeva lokalne samouprave i uklanjanje divljih deponija sa teritorije grada. Subotica je broj svojih divljih deponija svela na 16 i da će nastaviti da ih uklanja i naredne godine„, kazao je Bakić.

Naglasio je da je kruna svih napora za unapređenje vodovoda i kanalizacije projekat „Čista Srbija“ u koji će Grad Subotica biti uključen tokom 2022.godine.

„Kvalitetnom dokumentacijom i projektom izborili smo se da se izgradi 50 kilometara kanalizacije u Subotici, po 25 kilometara u Bajmoku i Čantaviru i nedostajućih 10 kilometara na Paliću. Tu će se raditi i dva prečistača nova za prigradska naselja, kao i konačno zatvaranje kanala iza naselja Prozivka“, istakao je Bakić.

Ulaganja u energetsku efikasnost

Velika su ulaganja i u energetsku efikasnost. Realizovano u okviru IPA projekta prekogranične saradnje sa Satnicom Đakovačkom iz Hrvatske čiji ukupan budžet iznosi 1,42 miliona evra. Budžet Grada Subotice 727.000 evra. Zatim, projekat rekonstrukcije i dogradnje glavnog objekta subotičkog Gerontološkog centra, vredan više od 800 miliona dinara. Ovaj projekat je uspešno nastavljen u maju 2021.

„To su velika ulaganja, a takva su i na objektu Doma za decu ’Kolevka’, gde radove očekujemo da budu potpuno gotovi tokom 2022. Vrednost tih radova je preko 780 miliona dinara. Sredstva je obezbedila vladina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima“, rekao je Bakić.

Ulagalo se i u poboljšanje komunalne infrastrukture

Bakić je rekao da je tokom 2021.godinr uloženo 232 miliona dinara za uređenje ulica i lokalnih saobraćajnica. U pitanju rekord u poslednjih deset godina.

„Kada smo kod kvaliteta života građana, moram da naglasim koliko sam zadovoljan što je budžet u 2021. takođe uspeo da nam obezbedi da nabavimo čak 11 polovnih, ali veoma očuvanih ’man’ autobusa. Statih samo deset godina. To je tri puta manje od starosti vozila koja su zamenili. Izvesno je da se strategija Grada Subotice neće menjati kada je u pitanju Javno preduzeće za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ‘Subotica-trans’. Plan nam je da do kraja 2023. godine obnovimo kompletnu flotu autobusa u tom javnom preduzeću”, rekao je Bakić.

Podsetio je da je ove godine, otkrivanjem spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, bivšem gradonačelniku Subotice Karolju Birou i kralju Petru Prvom Karađorđeviću oplemenjena spomenička baština u gradu Subotici.

„Ta tri spomenika nisu samo za tri ili četiri naroda, to su spomenici za sve građane Subotice“, podvukao je Bakić.

Radovi na Narodnom pozorištu teku po planu

Govoreći o kulturi, osvrnuo se i na uređenje unutrašnjosti zgrade Narodnog pozorišta.

„2021.godine smo obavljali radove koji će omogućiti realizaciju 8/2 faze, bavili smo se zatvaranjem finansijske konstrukcije i pripremom dokumenatacije. Tako da očekujemo da će se složena procedura javne nabavke za ovako veliki posao okončati uskoro. Da bi radovi mogli da počnu i da budu gotovi što je pre moguće“, rekao je Bakić.

Osvrnuo se i na realizovano u turizmu, uloženo i urađeno u oblastima obrazovanja, podršku roditeljstvu, finansiranje projekata. Kao i i programa društveno-humanitarnih organizacija u oblasti socijalne zaštite putem konkursa, podršku sportu i predstojećoj rekonstrukciji subotičkog Gradskoj stadiona. Grad je 14,5 miliona dinara iz budžeta za tri privremena klizališta koja su ove godine prvi put montirana na Prozivci, Bajmoku i Novom Žedniku.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu, kazao je da se ona može oceniti kao – nepovoljna. Kao i da su od početka epidemije oboljenja COVID-19 do danas na teritoriji grada Subotice obolelo ukupno 19782 osobe.

izvor: Subotica.rs

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.