Ekologija

Dva reciklažna automata u Starom Gradu

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Dva reciklažna automata koji isporučuju hranu namenjenu psima lutalicama postavljeni su u opštini Stari grad u Beogradu. Reč je donacija su humanitarne organizacije 28. Jun.

Ove “pametne reciklažne kutije” su automati koji u zamenu za reciklirane plastične flaše isporučuju hranu i vodu za pse lutalice. Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu za pse lutalice nalaze se pri dnu automata. Automati su kreirani kako bi podstakli ljude da recikliraju. Jer će korišćenjem sredstava od recikliranih flaša korist imati ugrožene ulične životinje. Njima je naročito zimi svaka pomoć u preživljavanju dobrodošla.

Automati su slične veličine kao standardni bankomati, a strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani. To znači da energija potrebna za rad ovih automata dolazi iz obnovljivih izvora. Oni imaju i ugrađenu tehnologiju koja pruža analitičke podatke vezano za upotrebu. Pored toga prati se i nivo hrane, vode i ubačenog reciklažnog otpada. Takođe, automati se zahvaljuju korisnicima na srpskom i engleskom jeziku i prepričavaju zanimljivosti o opštini Stari Grad.

Reciklažni automati za pomoć psima lutalicama

Cilj ovih automata je da se psima lutalicama omoguće bolji uslovi. Kao i da se ublaže teškoće sa kojima se one suočavaju tokom života na ulicama, a istovremeno podstiču korisnike da usvoje recikliranje kao zdravu naviku. Automati rade besplatno, a flaše koje će se reciklirati pokrivaju troškove hrane i vode za ulične pse.

Organizacija 28. Jun namenila je 110.000 dolara koji će biti utrošeni na 10 specijalnih projekata Sve u cilju obeležavanja desete godišnjice uspešnog rada ove organizacije. Postavljanje reciklažnih automata prvi je realizovan od ovih deset specijalnih projekata. Ova humanitarna organizacija osnovana je 2012. godine, a u međuvremenu izrasla je u organizaciju koja ima članove širom sveta i prepoznata je na međunarodnom nivou. Takođe, dobila je i specijalni konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama u okviru Ekonomskog i socijalnog saveta. Tokom svog rada na Zapadnom Balkanu dostavila je 235 tona humanitarne i medicinske pomoći kao i pomoći u slučaju katastrofa u vrednosti od 9.7 miliona dolara.

Opština Stari grad predstavlja jedan od najstarijih delova urbanog Beograda, glavnog grada Srbije. Prema procenama Vlade Republike Srbije, broj pasa lutalica se poslednjih godina udvostručio na čak 15000, što predstavlja veliki problem za grad u kome živi samo 2 miliona stanovnika
About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %