Ekologija

Trska odličan izolacioni materijal

0 0
Read Time:2 Minute, 38 Second

Trska, kao obnovljivi prirodni resurs ponovo dobija na popularnosti u izradi različitih materijala i proizvoda. Na samom terenu, u podnožju zaštićenog prirodnog dobra „Koviljsko – Petrovaradinskog rita“ ekipa „Dnevnika“ zatekla je radnike koji se bave njenom preradom.

„Trska koja se lageruje na terenu se nešto malo dosuši i kreće se u proizvodnju dekorativnih pletiva.Kao i termoizolacionih ploča, suncobrana i sličnih proizvoda“, objasnio je Miloš Malešević, vlasnik preduzeća za izradu izolacije od trske i trščanih proizvoda „Mileks“ iz Petrovaradina i dodaje:

„Najveća prednost trščanih ploča u odnosu na druge izolacione materijale je ta što su one potpuno prirodne. Njihovom ugradnjom se izbegavaju nežljeni efekti po zdravlje čoveka i životinja. Trska se nalazi u prirodi, nema hemije i 100% je ekološka sirovina.


Kako kaže, seča trske počinje u decembru, nekad i drugom polovinom novembra a traje do kraja februara, pa i početkom marta. Vezana je za zrelost same biljke, što znači da trska mora biti suva, zrela i bez lišća. Jer onda može da se kosi. Leti je stabljika u jeku vegetacije, te nije prikladno seći je u tom periodu i narušavati prirodnu ravnotežu.

Ludoško jezero.

„Rad na terenu se odvija uz pomoć ekipa i adaptiranog vozila za rad po ovakvim uslovima, odnosno kosačice. Nekada je na teren izlazilo tridesetak ljudi i sve se radilo ručno, čak i košenje. Danas je jedan od problema i naći radnu snagu. Zato je tu kosačica, a onaj ko upravlja njome mora dobro znati da upravlja. Zatim, drugi utovaraju, a neki nose gotove snopove. Sirovina se lageruje i preko godine se prerađuje. To je neka vrsta poljoprivrede, s obzirom na to da smo vezani za vreme i uslove, pratimo prognozu i moramo se uklapati„, kaže sagovornik.


Briketi novi mogući proizvod

Preduzetnik Miloš kaže da će verovatno krenuti i u proizvodnju briketa od ostataka od trske. S obzirom na to da se cela sirovina lageruje i skladišti, zatim maksimalno iskoristi. Deo koji se odseca i tretira kao krajnji otpad pogoduje kao odlična alternativa za ugalj i drva.

„Nadam se da ćemo uspešno briketirati trsku ove godine, jer ima odličan potencijal, dobru kalorijsku moć, samo treba specifična mašina za taj proces, koja je malo skuplja“, kaže sagovornik i dodaje:

„Sada, obzirom da je trska sve traženija i da je i cena briketa otišla gore, verovatno će i nabavka skupe mašine za brikete imati povoljniju ekonomsku računicu.“

Poslednjih sezona trska je sve traženija na tržištu pa se često dešava da je potražnja veća od ponude, ali to još uvek nije mnogo uticalo na njenu cenu koja se nije mnogo promenila u poslednjih par godina.

Proizvodnja i prerada trske je u potpunosti ekološka, budući da se troši malo energije, a jedan od benefita građevinskih trščanih ploča je da su odlični izolatori i garantuju zaštitu od vrućih leta, pa i hladnih zima. Ugradnja trščanih ploča daje veliku uštedu u energiji, kroz smanjenje gubitaka. Odličan su i zvučni izolator. Trska takođe štiti i od glodara i insekata. Zahvaljujući stabljikama koje su oštre i gusto zbijene, onemogućeno je naseljavanje štetočina u podovima i zidovima u koje se ugrađuje. Takođe, poseduje radiološke i elektromagnetne osobine, a odlično se pokazala i u sprečavanju stvaranja vlage i buđi usled uparavanja.

izvor ekapija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %