Žene naučnice u tehnologiiji.
Feminizam

Žene naučnice nisu zastupljene koliko bi trebalo

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

“Žene naučnice na čelu borbe protiv COVID-19”, moto je ovogodišnjeg za Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci. Od izbijanja pandemije COVID-19, pokazalo se da žene istraživači imaju ključnu ulogu u različitim fazama borbe protiv virusa. Učestvuju u celokupnom procesu odunapređenja znanja o virusu, razvoju tehnika za testiranje do stvaranja vakcine protiv virus.

“Istovremeno, pandemija COVID-19  imala je negativan uticaj na žene naučnice, posebno, na one koje su ranim fazama karijere. Doprinoseći  povećanju postojećeg rodnog jaza u nauci i otkrivanju rodnih razlika u naučni sistem. Zbog toga, treba da se radi na novim politikama, inicijativama i mehanizmima za podršku ženama i devojkama u nauci.  Nauka i rodna ravnopravnost su od vitalnog značaja za postizanje ciljeva koji su zacrtani  Agendom za održivi razvoj do 2030. godine. Poslednjih poslednjih 15 godina, u svetu uloženo je  mnogo napora u nadahnuće i uključivanje žena i devojaka u nauku. Ipak, žene i devojke i dalje su isključene iz punog učešća u nauci”, navodi se na satu UN.

Manje žena naučnica u prirodnim naukama

Danas manje od 30% istraživača širom sveta čine žene. Prema podacima koje je obezbedio UNESCO, (2014-2016)  samo 30% studentkinja bira fakultet u oblasti tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Na globalnom nivou upis studentkinja nizak je u oblasti IKT (3 procenta), prirodnih nauka, matematike i statistike (5 procenata) i inženjerstva, proizvodnje i građevine (8 procenata).

Marija Kiri-žena naučnica.

Dogogodišnji rodni stereotipi utiču na to da se devojke usmeravaju uglavnom na društvene nauke. Kao i u stvarnom svetu, svet na ekranu odražava slične predrasude – studija „Rodna pristrasnost bez granica“ iz 2015. godine koju je proveo Institut Geena Davis pokazala je da je od  STEM poslom samo 12 procenata bilo žena.

Naučnice širom sveta zaslužne su za stvaranje lekova za neizlečive bolesti, istražile su svemir i postavile temelj za razumevanje strukture DNK. Žene i devojke često predvode zahtevna istraživanja koja će imati ogroman uticaj na čovečanstvo.

Diskrimisane i u objavljivanju radova i dobijanju posla

 Istraživanja su pokazala da naučnice objavljuju manje radova, dobijaju manje novca za istraživanja i ne napreduju u karijeri onoliko koliko bi mogle.

Danas manje od 30% istraživača širom sveta čine žene

Kako bi se postigao pun i jednak pristup i učešće žena u nauci  i daljeg postizanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i devojčica, Generalna skupština UN  usvojila je rezoluciju A / RES / 70/212. Rezolucijom je 11. februara proglašen  Međunarodnim danom  žena i devojčica u nauci.

Našu budućnost obeležiće naučni i tehnološki razvoj, koji može biti dostignut kada žene postanu tvorci i lideri naučno-tehnoloških inovacija. Zbog toga, ne samo danas, nego uvek treba da spečimo stereotipe. Treba da spečimo da žene i devojke budu diskriminisane u bavljenju naukom.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %