Ekologija

Bele rode zimuju u Srbiji

0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

Bele rode treba da se zbrinu tokom zime u Srbiji. U Leskovcu su trenutno primećene tri, u Zrenjaninu jedna, a u okolini Beograda najmanje četiri bele rode. Rode su viđene dok odmaraju na poljima, na krovovima kuća i drugih objekata, ili na stubovima za prenos električne energije.

Bele rode su prave selice koje već krajem leta odlaze put Afrike, a u naše krajeve vraćaju se tokom marta. Razlog za njihovu, kao i za seobu većine ptica selica, jeste nedostatak hrane tokom hladnog dela godine. Omiljen plen roda, vodozemci, gmizavci i insekti nisu im dostupni u jesenjim i zimskim mesecima. Međutim, rode uspevaju da im nađu zamenu.

U Srbiji rode često posećuju deponije

Ornitolozi decenijama unazad prate bele rode koje uspešno prezimljavaju u Evropi. Ove ptice umeju da da pronađu drugačije izvore hrane, love glodare na poljima ili hranu traže na deponijama.

„Primera radi, u Španiji zimuju hiljade roda koje nalaze bogatu trpezu na smetlištima. I u Srbiji rode često posećuju deponije pored većih gradova.Brižni građani prvo pomisle da je ptica povređena i da nije sposobna da odleti na jug, zatim da joj je hladno i da nema šta da jede. Mi ih umirujemo i objašnjavamo da je to prirodan proces i da rode treba zbrinuti samo u slučajevima kada im je život zaista u opasnosti. Tada se obraćamo zavodima za zaštitu prirode čiji je to posao”, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju na građane da im dojave za bele rode koje viđaju. Građani ne bi smeli bez prisustva stručnih institucija da hvataju i uznemiravaju ove ptice. Na taj način mogu da dovedu do iscrpljivanja ili povređivanja ptica.

Belih roda je sve manje i mogu da se vide  samo u nekim evropskim zemljama. Njihov broj je drastično opao u prošlom veku. Razlog tome su promene u načinu gazdovanja poljoprivrednim površinama, šumarstvu, kao i gubitak i uništavanje vlažnih staništa.Rode zimuju u Africi,  a u Evropi viđaju se od sredine marta do kraja oktkobra. Međutim, u zadnje vreme se sve češće beleži i zimovanje pojedinih ptica i na područiju Evrope.

Kako razlikovati mlade od odraslih?

Kod odraslih ptica polovi izgledaju jednako, iako su mužjaci nešto krupniji. Mlade ptice imaju sive kljunove i crvenkasto-smeđe noge. Takođe one su sivlje od svojih snežnobelih roditelja.

Čime se hrane?

Bele rode se hrane vodozemcima, glistama, larvama, svim vrstama malih gmizavaca, sitnom ribom, ponekad i glodarima. Nemaju omiljenu hranu – hrane se onim životinjama koje su najčešće u okolini.

Naslovna fotografija: Dušan Petrović

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %