Ekologija

U Srbiji živi oko 1300 parova roda

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Rode su ptice koje pažljivo biraju svoj dom, označavaju blagostanje i vernost. Kada se roda ne vrati na proleće u svoj dom to znači da je krenulo nešto po zlu.

Ako bi stvarno verovali u to onda je selo Baranda u Banatu, jedno od najboljih u Srbiji. Na svakoj kući je rodino gnezdo i slika sve prolaznike ostavlja bez daha. U ovome selu i snimana i poznata srpska serija “Vratiće se rode”, koja se smatra jednom od najgledanijih i najboljih u Srbiji. Pored toga u ovom delu Vojvodine sniman je i film “Montevideo, bog te video”.!

Rode u Barandi.

U Srbiji živi oko 1300 parova belih i crnih roda.  Najveća koncentracija gnezdećih parova bele rode u Srbiji nalazi se u naseljima uz poplavno područje u donjem toku Tamiša, od Jaše Tomića do Pančeva. Selo Taraš u opštini Zrenjanin je proglašeno 2014. godine za Evropsko selo roda sa oko 40 parova roda.

Svetski dan roda obeležava se 24.juna.

Opština Opovo se ne nalazi na velikoj Turističkoj mapi Srbije, ali ljubazni vojvođanski domaćini svakako će na Vas da ostave veliki utisak. Opštinu čine četiri naseljena mesta: Baranda, Opovo, Sakule i Sefkerin koji su smešteni između Pančeva, Beograda i Zrenjenina.

Karakteristika svih potamišjih sela je očuvana tradicionalna arhitektura. U selu Sakule pored brojnih rodinih gnezda na krovovima kuća i dimnjacima posebna atrakcija su fasade na kućama koje su ukrašene bareljefnom ornametikom.

Baranda: Potamišje je zbog svojih  izuzetnih prirodnih vrednosti i značajno i kao vlažno područja.

Područje Potamišja je jedno od potencijalnih ramsarskih područja u Srbiji.Potamišje je zbog svojih  izuzetnih prirodnih vrednosti i značajno i kao vlažno područja.  Na ovom prostoru nalaze se dva Međunarodno značajna područja za ptice „Gornje Potamišje“ i „Srednje Potamišje“, deo međunarodno značajnog područja za biljke „Srednji Banat“, kao i centralno područje nacionalne ekološke mreže.
Potamišje je područje bogato vodenim staništem i biodivirzitetom. Ovde se nalaze najbrojnije kolonije čaplji, vranaca, ibisa, kašičara i čigri, od kojih se neke vrste samo gnezde u Potamišju i nigde više u Srbiji i predstavlja ogromno odmaralište vodenih ptica na seobi i stanište velikog broja belih roda.

Reka Tamiš kroz Srbiju ima tok dug 118 kilometara, a pored nje se nalazi i preko 15.000 ha redovno plavljenih, dinamičnih vodenih površina, sa mnoštvom mrtvaja, rukavaca, bara, depresija, poplavnih pašnjaka, aluvijalnih šuma ali i ribnjaka, mozaičnih poljoprivrednih površina i živopisnih ruralnih mozaika. 

U ovom delu Srbije se nalaze popularne ture za pešačenje i biciklizma u prirodi.Okolina reke Tamiš je idealna za veslačke sportove, kao i vožnju čamcima.zbog bogatog biodivirziteta pogodno je i za posmatranje ptica i foto safari, kao i sportski ribolov.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %