Ekologija

Svetski dan roda

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Postoji nekoliko legendi u vezi roda.

Jedni veruju da je roda nekada bila pobožno ljudsko biće. Jednoga dana Bog je odlučio da stavi na ispit išao da se pokloni Hristovom grobu. Jednog dana Bog je odlučio da stavi na ispit njegovu veru. I tako mu se on javio i naredio da se popne na jednu visoku planinu, a da sve vreme na leđima nosi veliki sanduk u koji ne sme da zaviri. Krenuo čovek da se penje, a kada je stao da malo predahne radoznalost ga je naterala da otvori sanduk. Tog časa su iz njega iskočile zmije, gušteri, žabe koje su krenule na sve strane. Videvši to, Bog se toliko naljutio da ga je pretvorio u rodu i rekao mu je da će ponovo postati čovek tek kad uspe da sakupi i vrati u sanduk sve tvari koje su pobegle. Od tog dana roda svakog leta obilazi reke i močvare kako bi uhvatila žabe, zmije i guštere, a u jesen i dalje ide na hodočašće kako bi se poklonio Hristovom grobu i izmolio oproštaj za svoje grehove, navodi se na portalu radio Bulgaria.

U Vojvodini se nalazi oko 13 zaštićenih životinjskih vrsta, u koje se ubrajaju i bela i crna roda. Tlo na severu Srbije pogoduje o prija rodama, jer se vraćaju i gnezde. Prema istraživanju koje je 2014.godine realizovalo Društvo za zaštitu ptica Srbije u našoj zemlji ima oko 1300 parova belih roda, a od tog broja oko 85% se gnezdi u Vojvodini. Ukupno od svih parova roda 1/4 se nalazi u Zrenjaninu, a selo Taraš je proglašeno se za evropsko selo roda i oko ima 40 parova. Crna roda je drugačija od bele, ne živi blizu ljudi i njena brojnost je manja za 10 odsto od bele rode.

Bele rode često se gnezde na stubovima za prenos električne energije, što nije bezbedno i može da dovede do toga da stradaju ili da budu povređene, a među faktorima ugrožavanja staništa roda spada i isušivanje vlažnih staništa do korišćenja pesticida.

Ukoliko pronađete povređenu rodu najbolje da kontaktirate Zoološki vrt na Paliću.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %