U Subotici postavljen električni punjač za vozila

Subotica je uvek bila grad koji se odgovorno odnosio prema zaštiti životne sredine. Jedan od najnovijih projekata je i puštanje u rad prvog punjača za električna vozila. U Evropi trenutno ima oko milion vozila na električni pogon, a u Subotici 6 i to: 4 hibridna i dva na električni pogon, rekao je član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović. Prilikom svečanog puštanja u rad punjača za električna vozila, Simović se zahvalio I Prokredit banci na zajedničkom projektu koji je uspešno realizovan I istakao lokalna samouprava prati evropske trendove i vodi računa o zaštiti životne sredine.

Za punjenje baterije od 140 kilovata potrebno je osam do 12 sati, a na brzim punjačima četiri sata.
Foto: subotica.info

Banka je obezbedila električni punjač za automobile, pribavili su svu potrebnu tehničku dokumentaciju, sa druge strane grad je obezbedio sve neophodne dozvole i parking mesta. ”, rekao je Član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović.

Punjač je postavljen u centru grada ispred spomenika „Ivan Sarić“ ispred Prokredit banke, a punjenje vozila je besplatno. Da bi se napunila baterija na automobilu, potrebno je oko pet sati, a vozilo može da pređe, sa optimalnom potrošnjom, do 160 kilometara. Korisnici treba da potraže karticu u banci i jednostavno dopune, rekla je Nataša Lulić direktorka Prokredit banke, Filijale u Subotici, koja je iskoristila priliku i izrazila zadovoljstvo što je imala mogućnost da predstavi zajednički projekat sa gradom Subotica, a vezan je za instalaciju i pokretanje punjača za električna vozila.

Naša banka je oduvek imala fokus na zeleno kreditira i ovo je primer kako pokušavamo da promovišemo energetsko finasiranje i energetski efikasne projekte kroz praktični i lično primer. Mi u našoj kvoti imamo 15 električnih automobila. U Subotici i Somboru imamo dva i postavili smo punjače za električna vozila u Berogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Prema našim informacijama u Srbiji ima 150 vozila koja su na struju, što znači da držimo oko 10 odsto tržišta u Srbija”, rekla je Nataša Lulić direktorka Prokredit banke, Filijale u Subotici.

Da podsetimo, u Srbiji ima 150 vozila na električni pogon, više od polovine su automobili, a mogu da koriste ukupno tridesetak punjača, među kojima je samo pet brzih na autoputu i jedan solarni brzi punjač u Beogradu, koji bateriju napune za 30 minuta.Prosečna cena automobila na električni pogon je oko 28.000 evra i još ne postoje državne subvencije za njihovo korišćenje. Za punjenje baterije od 140 kilovata potrebno je osam do 12 sati, a na brzim punjačima četiri sata.