Aktuelno

Spasimo pčelice radilice – naše vredne poljoprivredne pomoćnice!

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Pčelice radilice su naši neprocenjivi saveznici u poljoprivredi i očuvanju ekosistema. Međutim, alarmantni izveštaji govore da nam ovi marljivi insekti nestaju velikom brzinom. Pogođene kolonije u pojedinim zemljama dosežu zabrinjavajućih 40% gubitaka! Hajde da zajedno obeležimo Svetski dan pčela i podignemo svest o važnosti ovih nevidljivih heroina prirode.Danas se obeležava Svetski dan pčela.

Zašto nam pčele nestaju?

Uzroci masovnog odumiranja pčela su višestruki – od upotrebe pesticida i klimatskih promena, do elektromagnetnog zračenja i genetski modifikovanih biljaka. Naučnici širom sveta ulažu napore da pronađu rešenje ove misterije veka, ali pčele i dalje nestaju zabrinjavajućom brzinom.

Šta to znači za nas?

Bez marljivih pčelica radilica, usevi poput jabuka, soje, kakaa i badema ostaju neoprašivani. To direktno ugrožava poljoprivrednu proizvodnju i ekonomiju, a posledica je i dostupnost i cene hrane. Računica je jednostavna – manje useva znači manje hrane i veće cene.

Šta možemo učiniti?

Svako od nas može dati svoj doprinos zaštiti pčela. Podržimo lokalne pčelare, sadimo cveće bogato nektarom, smanjimo upotrebu pesticida i hemikalija u baštama. Pčelice će nam se odužiti lepšim oprašivanjem biljaka i slatkašnim medom!

Ujedinimo se u borbi za očuvanje ovih vrijednih radilica prirode! Njihov opstanak je naša briga i naša budućnost. Sačuvajmo pčelice kako bi one nastavile da čuvaju nas!

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %