U Negotinu u planu izgradnja solarne elektrane u okviru manastira Bukovo
Aktuelno

Kineska zelena revolucija u toku

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Kineska zelena revolucija našla na epicentru zelene revolucije. Kina predvodi svet u ka tranziciji prema čistoj i obnovljivoj energiji. Ova zemlja nije više samo radionica sveta, već ujedno i globalna elektrana obnovljivih izvora energije. Sa nepokolebljivim fokusom na razvoj s niskim emisijama ugljenika, Kina je pokrenula novi energetski bum koji ubrzava zelenu transformaciju na globalnom nivou.

Kineska zelena tranzicija nije samo na papiru

Kineske ambicije u ovoj oblasti nisu samo reči na papiru. Zemlja se 2020. godine svečano obavezala da će dostići vrhunac emisija ugljen-dioksida pre 2030. i postići ugljeničnu neutralnost pre 2060. godine. Od tada, Kina је nastavila da ubrzano ulaže u obnovljivu energiju. Zatim, industriju novih energetskih vozila, solarne panele i litijum-baterije.

Rezultati su impresivni. Kineska flota novih energetskih vozila prešla je 20 miliona jedinica. Tako da čini jedan od najvećih proizvođača i potrošaa na svetu. Instalirani kapacitet obnovljive energije u Kini prvi put je prošle godine nadmašio toplotnu snagu. To čini oko polovine dodatnih kapaciteta obnovljive energije u svetu. Međunarodna agencija za energiju predviđa da će Kina činiti skoro 60 odsto novih obnovljivih kapaciteta.Oni će postati operativni na globalnom nivou do 2028. godine.

Iza ovog uspeha stoji kombinacija povoljnih faktora. I to, podsticajna politika zelenog rasta, ogromno domaće tržište, kompletni industrijski. Zatim, lanci snabdevanja, kao i bogat fond talenata. Uzimajući industriju novih energetskih vozila kao primer, Kina ima prednosti ogromne potražnje na tržištu, kompletan industrijski sistem koji obezbeđuje snabdevanje i ogromnu visokokvalifikovanu radnu snagu. Uz kontinuirane tehnološke inovacije i istraživanje i razvoj, kineski sektori obnovljivih izvora energije stiču značajne konkurentske prednosti.

Kina sa zelenom prevolucijom i na globalnom tržištu

Međutim, Kineska zelena revolucija ne koristi samo domaćem tržištu, već se proširila i na globalno tržište. Kina danas aktivno izvozi svoje tehnologije, proizvode i rešenja u oblasti obnovljivih izvora energije širom sveta. Kineske solarne ćelije i paneli značajno su doprineli padu cena solarnih modula za više od 80 odsto u poslednjoj deceniji. To olakšava široku primenu solarne energije u mnogim zemljama.

Dok su neke zapadne zemlje izrazile zabrinutost zbog kineskog izvoza novih energetskih vozila, stručnjaci odbacuju narativ o prevelikim kapacitetima. Oni ističu da je izvoz jednostavno odraz komparativnih prednosti i rezultat međunarodne podele rada i saradnje. Zapravo, pribegavanje protekcionizmu mpže da poremeti globalne industrijske lance obnovljivih izvora energije. Kao i da potkopa svetsku tranziciju sa niskim sadržajem ugljenika.

Da bi se uhvatile u koštac sa klimatskim promenama, sve zemlje i regioni moraju da iskoriste svoje konkurentske prednosti. Da unaprede otvorenu saradnju i koordinaciju politike, promovišu razmenu inovativnih rezultata.Kao i da stvore okruženje za fer konkurenciju i slobodnu trgovinu. Kina je postavila primer kako ozbiljno shvata zelenu tranziciju i spreman je da sarađuje sa drugim nacijama u izgradnji održive i čiste budućnosti za našu planetu.

Pridružite se zelenoj revoluciji! Saznajte više o kineskim tehnologijama i proizvodima obnovljivih izvora energije na našem veb sajtu i pridružite se pokretu ka zelenijoj i održivijoj budućnosti.

izvor: zelena srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %