Feminizam

SRNA: Nauka i privreda na istom zadatku

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Povodom godine postojanja i rada Udruženja naučnica Srbije „SRNA“ održana je svečana konferencija pod nazivom „Nauka i privreda na istom zadatku“. Skup je održan u  Privrednoj komori Vojvodine u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i Privrednom komorom Vojvodine.

Udruženje za cilj ima unapređenje položaja žena i devojaka u nauci i prosveti. Kao i povećanje vidljivosti naučnica u široj društvenoj zajednici.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević je prepoznao značaj ove organizacije. Koja uspešno povezuje nauku i privredu, akademsku zajednicu i potrebe tržišta rada, a utiče i na podizanje svesti o značaju žena u nauci i privredi.

,,Veliko je zadovoljstvo i čast sarađivati sa osobama koje imaju inicijativu. To menja svet, a srpskoj privredi je neophodno da se menja. Najbolji način za to jeste da privreda da primeni ono što nauka ima da kaže. Kada imamo razdvojenu nauku, koju ne primenjujemo u privredu i privredu koja ne primenjuje nauku, imamo proces stagnacije privrede“, rekao je Ivanišević. On je dodao da privreda u našoj zemlji napreduje jer primenjuje nauku i naučna dostignuća:

,,Hoćemo zajedno da budemo svedoci i novog ciklusa pametne specijalizacije i digitalizacije. Svega što bi trebalo da održi srpsku privredu. Kako bi bila kompetitivna, da se takmiči sa razvijenim privredama sveta. Tospešno povezivanto se postiže primenom naučno – tehnoloških dostignuća“, rekao je Ivanišević.

Konferenciju je otvorio sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine, Branislav Mamić.

Uspešno povezivanje privrede i nauke

Predsednica Udruženja ,,SRNA“, prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, istakla je značaj veoma uspešnog povezivanja predstavnika akademske zajednice. Oni treba da razbijaju rodne predrasude u zanimanjima i profesijama, kao i u preduzetništvu. Podunavac Kuzmanović je dodala da Udruženje sada broji 99 članica i članova.

Promovisanje principa rodne ravnopravnosti jeste jedan od ključnih ciljeva Udruženja u svim aspektima naučnog i nastavnog rada, kao i osnaživanje učenica i studentkinja za bavljenje naukom, kao i ohrabrivanje žena za bavljenje liderskim i rukovodećim poslovima i inovacionim preduzetništvom, te promovisanje uspeha timova koje vode žene.

Najcitiranije naučnice koje su članice ovog Udruženja, potpredsednica Udruženja, prof. dr Jovana Grahovac, i prof. dr Aleksandra Buha Đorđević, predstavile su svoj rad i aktivitet, te angažovanost na realizaciji plemenitih ciljeva Udruženja.

Uručene su i zahvalnice najzaslužnijim institucijama, organizacijama i pojedincima.

Pokrajinski sekretar dr Ivanišević primio je zahvalnicu u ime Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam za predanost, profesionalnost i doprinos radu Udruženja naučnica Srbije ,,SRNA“.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %