Ministri energetike iz zemalja Grupe sedam razgovaraju u Italiji o 2035. godini kao roku za gašenje svih elektrana na ugalj. To je rekao je Rojtersu izvor blizak tom pitanju.
Aktuelno

G7 o roku gašenja elekrana na ugalj

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Ministri energetike iz zemalja G7-Grupe sedam razgovaraju u Italiji o 2035. godini kao roku za gašenje svih elektrana na ugalj. To je rekao je Rojtersu izvor blizak tom pitanju.

Sporazum o uglju bio bi značajan korak ka cilju postavljenom na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP28 u Dubaiju. Cilj je postavljen prošle godine za prelazak sa fosilnih goriva. Od njih ugalj najviše zagađuje.

Diplomatski pregovarači zemalja Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) – Italije, SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Kanade i Japana, razgovarali su o tom pitanju.Jedna zemlja se i dalje protivi tom potezu, rekao je anonimno izvor.

Sastanak ministara energetike čiji je domaćin Italija, koja ove godine predsedava G7, održava se danas Venarija iz 17. veka. To je bivša kraljevska rezidenciji blizu Torina.

Demonstranti su se okupili u Torinu. Palili slike lidera G7 za koje kažu da ne čine dovoljno u borbi protiv klimatskih promena i skandirali slogane poput „njih sedam, nas 99 odsto“.

Kako su navela za Rojters dva upućena izvora, s obzirom da G7 povećava proizvodnju obnovljive energije, Rim ima za cilj da osim dogovora o okončanju upotrebe uglja u proizvodnji električne energije. I da podstakne napore za razvoj kapaciteta za skladištenje baterija i poveća ulaganja u električne mreže.

Na dnevnom redu sastanka biće i nuklearna energija i biogoriva.

Desničarska italijanska vlada smatra da nuklearna energija treba da bude ključan faktor u ispunjenju cilja te zemlje da do 2050. godine smanji emisije ugljen-dioksida, iako su njenu upotrebu građani odbili na referendumu 2011. godine.

Italijansko ministarstvo energetike odbilo je da komentariše pitanja o kojima se pregovara na sastanku G7 u Torinu.

izvor: zelena srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %