Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi
Aktuelno

Popis belih roda

0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) sprovodi 8. Međunarodni popis belih roda. Poziva sve zainteresovane građane da uzmu učešće u prebrojavanju ovih ptica i na taj način doprinesu proširivanju znanja o brojnosti belih roda, gnezdilišnim navikama, kao i broju njihovih mladunaca.

Bela roda je lako uočljiva i prepoznatljiva ptica, krupna, velika, belo-crne obojenosti, dugih crvenih nogu i kljuna. Gotovo je nemoguće pomešati je sa nekom drugom vrstom, pogotovo što je karakteristično za njih da naseljavaju isključivo ljudska naselja i za smeštaj svojih masivnih gnezda najčešće koriste stubove za prenos električne energije, krovove, dimnjake, druge strukture

Povratak u isto gnezdo

Ranije su rode svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slame ili na stablima drveća. U poslednjih 40 godina su gotovo u potpunosti premestile svoja gnezda na objekte koje je čovek pravio. Nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se gotovo uvek vraćaju u isto gnezdoOne ga dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezdeće sezone.

Ljudi su ranije svoje aktivnosti i obaveze u poljoprivredi usklađivali sa dolaskom ptica selica iz Afrike.Među njima su najuočljivije bele rode. Stoga je u kulturi ona prepoznata kao simbol rađanja, plodnosti, blagostanja, dolaska proleća i lepog vremena.

 Bela roda je strogo zaštićena vrsta, te onome koji ruši njihova gnezda, oduzima im jaja, puca na njih ili ih na bilo koji način uznemirava, prema zakonu sledi novčana ili zatvorska kazna.

Međunarodni popis belih roda

Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine. Ove godine se organizuje po osmi put. I to na području gnezdećeg areala belih roda, u cilju njihovog očuvanja. Organizator popisa je organizacija Naturschutzbund Deutschland (NABU), BirdLife partner u Nemačkoj. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodiće popis na teritoriji Republike Srbije i tako se pridružiti međunarodnim naporima u proučavanju ove vrste.

Brojanje se sprovodi po propisanoj metodologiji na teritoriji cele države. Za ovu priliku je napravljena posebna aplikacija za mobilne telefone. Pomoću koje se mogu lako i kvalitetno prikupiti podaci. Za popis se takođe može koristiti i jednostavan formular koji takođe možete preuzeti na OVOM linku.

Popis je planiran da se odvija u dva kruga. Prvi u periodu od 22. aprila do 31. maja. Drugi krug od 10. juna do 15. jula. Za sprovođenje popisa veoma je važno učešće velikog broja ljudi, ljubitelja ptica i prirode. Ukoliko ste zainteresovani za učešće u popisu, a imate dodatna pitanja možete se obratiti nacionalnom koordinatoru za popis, Kristini Milošević na imejl rode@pticesrbije.rs ili na broj telefona 021/3044925

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %