Najveće smanjenje koncentracije algi primećeno je u Keniji, posebno na jezeru Nakuru, jednom od najvažnijih jezera za ishranu flamingosa u Africi.
Aktuelno

Budućnost afričkih flaminga ugrožena porastom nivoa vode

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Svake godine, preko milion ružičastih flaminga okupi se na jezerima Afrike. Porast nivoa vode ugrožava njihov opstanak smanjenjem količine algi koje im trebaju za život. Ovaj problem posebno je izražen na jezerima u Keniji, Tanzaniji i Etiopiji. Jezera su postala dublja zbog povećane kiše usled klimatskih promena.

Alkalnost i slanost ovih voda su se razblažile, što je dovelo do značajnog smanjenja jedinstvenih algi na koje flamingosi oslanjaju za hranu. Na taj način stavljaju njihovu populaciju u opasnost, koja već opada.

Afrički flaminga napušta svoja staništa

Studija objavljena u časopisu Current Biology, koja je koristila satelitske snimke za praćenje stanja 22 jezera na istoku Afrike gde flamingosi borave. To u kombinaciji sa klimatskim podacima i posmatranjem ptica tokom poslednjih 20 godina, osvetljava ovu temu.

Dr. Aidan Byrne, glavni autor studije, izjavio je da smanjenje algi dovodi do toga da flamingosi napuštaju svoja staništa i traže hranu na nezaštićenim područjima. Iako su prethodne studije pokazale ovaj trend. Obim promena i pretnja staništima flamingosa iznenadili su istraživače.Nepredvidivi i ekstremni obrasci padavina u istočnoj Africi, usled klimatskih promena, samo će pogoršati problem i povećati pretnju ovim vrstama u regionu, prema Byrne-u.

Najveće smanjenje koncentracije algi primećeno je u Keniji, posebno na jezeru Nakuru. Jezero je jedno od najvažnijih jezera za ishranu flamingosa u Africi. Jezero se proširilo za oko 90% od 2009. do 2022. godine, dok se koncentracija algi prepolovila.Slično, nivo algi u jezerima Bogoria i Elmenteita u Keniji naglo opada, smanjujući broj ovih živopisnih ptica koje privlače turiste i negativno utičući na prihode od turizma.

Istočna Afrika je dom tri četvrtine svetske populacije malih flamingosa, koji su jedinstveni za ovu regiju. Gubitak ove vrste bio bi razoran, prema Byrne-u. Sat otkucava, i hitne akcije su potrebne kako bi se ovi divni stvorovi spasili od pretnje rastućih voda.

Izvor:zelena srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %