Ova danas izgleda vila Ljubibratić.
Tragom priča ispričanih kroz građevine i Subotičane

Vila Ljubibratić i priča Angele Mačković

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Vila Ljubibratić neotkriveni dragulj. Otkrijte skrivene dragulje Subotice i okoline, poput veličanstvene Vile Ljubibratić. Smeštena na Horgoškom putu 61, u Paliću – raju nalik oazi. Ova prelepa građevina, koju je projektovao Maćaš Šalga 1899. godine, ponosno je izdržala test vremena, pokazujući svoju starost na vrhu tornja.

Vila Ljubibratić bila je dom generacija porodice istog imena, sve do smrti Jelisavete Ljubibratić 2007. godine. Međutim, postoji još jedna priča koja se krije u dvorištu ove impresivne zgrade.

Vila Ljubibratić dom Angeline Mačković

Naizgled skromna kućica u dvorištu nekada je bila dom talentovane slikarke Angele Mačković. Uprkos tome što je uživala privilegije kao studentkinja umetnosti u Minhenu, Angela se suočila s finansijskom krizom svog oca. Bila primorana da živi od slikanja i davanja časova crtanja.

Tokom tridesetih godina prošlog veka, bankar Aleksandar Ljubibratić ponudio joj je malu kućicu u Paliću, gde je Angela živela skromno i stvarala sve do svoje 83. godine. Ona je eksperimentisala sa različitim umetničkim tehnikama kao što su ulje, akvarel, pastel i crtež. Njena impresionistička portretiranja žena bila su veoma avangardna za to vreme, a izlagala ih je u Subotici zajedno sa drugim umetnicima poput Jelene Čović i Martina Džavića.

Nažalost, Angela Mačković i druge ženske umetnice tog doba, uključujući i bunjevačke umetnice, suočile su se s kulturnim i rodno zasnovanim preprekama. Njihove priče nisu dovoljno istražene, iako su doprinele jugoslovenskoj i srpskoj umetnosti.

Angela Mačković bila je slikarka, umetnica i borac za svoje pravo mesto u svetu umetnosti. Njen nasleđe zaslužuje više pažnje, posebno njeni radovi poput impresionističkog portreta „Pletilja“, koji se nalazi u Gradskoj biblioteci u Subotici. Danas, njen život i delo podsećaju nas na važnost istrajnosti, umetničke inspiracije i žena koje su obeležile kulturu severne Srbije.

Tekst je nastao u okviru projekta „Tragom priča ispričanih kroz građevine i Subotičane“, koji je podržan od strane grada Subotice.Za stavove iznete u tekstu isključivo odgovornost snosi udruženje građana „Malin“ i portal www.ecofeminizam.com. Stavovi koji su u tekstu ne izražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %