Zelena Tranzicija - Put ka Održivoj Budućnosti Regiona
Ekologija

Zelena Tranzicija:Put ka Održivoj Budućnosti Regiona

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Zelena Tranzicija – Put ka Održivoj Budućnosti Regiona.U trci za održivu budućnost, gradovi su na prvim linijama, nosioci promena i izazova. Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu, istakla je važnost podrške gradovima i regionima u njihovoj tranziciji ka ekološki i digitalno naprednim urbanim sredinama. Ovaj članak će istražiti ključne aspekte ove „zelene tranzicije“ i njenog uticaja na Balkanu.

Zelena tranzicija: Gradovi kao ključni igrači

Gradovi su često epicentri problema vezanih za životnu sredinu, od zagađenja vazduha do upravljanja otpadom i klimatskih promena. Zapanjujuće je da gradovi troše više od 65% svetske energije i emituju preko 70% globalnih emisija ugljenika. Ovi brojevi ukazuju na hitnost potrebe za promenom.

Složeni izazovi i transformacija

Rešavanje ovih problema zahteva značajne promene u infrastrukturi, transportnim sistemima i izvorima energije. Ove promene su često složene i skupocene, ali su ključne za održivu budućnost. Zato je od presudne važnosti podržati gradove i regione u njihovoj tranziciji.

Prvi Forum lokalnih samouprava

RCC, zajedno sa opštinom Tirana i Mrežom udruženja lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope (NALAS), organizovali su Prvi Forum lokalnih samouprava pod nazivom „Priprema za budućnost: Inovacije, ekologija i unapređenje – Zapadni Balkan zajedno za pametne gradove“. Ovaj forum označava početak strukturiranog dijaloga između lokalnih samouprava sa Zapadnog Balkana.

Dijalog za Zelenu Agendu

Cilj ovog dijaloga je ubrzati sprovođenje Zelene Agende za Zapadni Balkan na lokalnom nivou. Zelena Agenda je ambiciozan plan za održiv razvoj regiona, fokusiran na zaštitu životne sredine i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Zajednički napor za inovaciju i ekologiju

Essence ovog skupa je ubrzavanje zajedničkih nastojanja u pravcu inovacija, ekologije i unapređenja. Saradnja između lokalnih i centralnih vlasti, angažman civilnog društva i privatnog sektora, kao i podrška talentovane omladine preduzetničkog duha, ključni su faktori u tranziciji ka održivoj budućnosti.

Zelena tranzicija: Podrška EU i Saveta Evrope

Uvodni delovi foruma bili su obogaćeni prisustvom značajnih zvaničnika. Ministar za lokalnu samoupravu Albanije, Arbjan Mazniku, ambasador EU u Albaniji, Luiđi Soreka, i predsednik Mreže udruženja lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope, kao i generalni sekretar Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, dali su svoj doprinos diskusiji.

Zelena tranzicija je ključna za održivu budućnost regiona. Pomoć gradovima i regionima u njihovoj transformaciji je od suštinskog značaja. Dijalog između lokalnih samouprava i podrška zajednice, uz podršku EU i Saveta Evrope, obećavaju svetliju i ekološki osvešćeniju budućnost Balkana.

Izvor:beta.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %