Tragom priča ispričanih kroz građevine i Subotičane

Cecilija Novaković u ulici Braće Radić

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Posibno misto u Ulici Braće Radić zauzima i jedna žena Cecilija Novaković.Mnogi smatraje da je Ulica Braće Radić jedna od najlipši u Subotici.U knjigi “Ulica Braće Radić u Subotici-proces nastanka nepokretnog kulturnog dobra”, autorke Neda Džamić i Gordana Prčić Vujnović navele su da je nastala naseljavanjem uz put kojim se pravca Petrovaradina stizalo do grada.
Ako krenemo od Evangelističke crkve, pa do rimokatoličke Svetog Đorđa, liva strana ulice je tokom XIX
vika bila prostor na kome su živile bunjevačke zemljoposidničke porodice. Neritko su rođaci sa istim prezimenom zauzimali po nikoliko zajedničkih placeva. Građeći na njima kuće i nastavljajući i dalje da žive u formi koja je jako podsićala na porodičnu zadrugu i očiglidno iz nji proistikla. Tako je objekat označen kućnim brojem 19 sagradio zemljoposidnik Ivan Lipozenčić.

Na placu do njega 21 na kome se danas nalazi spratni objekat sagradio je tokom XIX vika zemljoposidnik Tomislav Lipozenčić. Pri nego što je počitkom XX vika njegov vlasnik posto Aladar Mukić. Cilu ovu zajednicu je kompletiro zemljoposidnik Pajo Lipozenčić. Vlasnik kuće koja nosi broj 23, objašnjava Neda Đžamić, jedna od autorki knjige.

Cecilija Novaković vlasnica kuće


Primer zadruge je malo niže di se nalazi današnja kuća Braće Radić broj 43. Prima podacima iz katastra na tom placu je živio Đeno, Stipan, Ivan i Lajčo Vojnić Tunić zajidno sa suprugama i dicom.

Međutim, sa desne strane ulice živeli su uglavnom industijalci i pri duzetnici. Arhitekta Nandor Vargner projiktovao je kuće za: Lazara Ku jundžića na broju 62, Gabora Šinkovića (64) i Marka Sudarevića (66).
Posibno misto u Ulici Braće Radić zauzima i jedna žena Cecilija Novaković.
“Bila je udovica Srećka Novakovića i sama učiteljica. Cilika je rođena Manić, ona je 1900. godine po projektima Lajoša Fazekaša sagradila malu kuću u Ulici Braće Radić. Zajedno u društvu sa suprugom dr Kalmanom Hofmanom iz ove ulice je i Viktorija Zelić. Kuća je 1910. godine po projektu Maćaša Šalge sagradila kuću koja se danas nalazi pod brojem 98.

Tekst je nastao u okviru projekta „Tragom priča ispričanih kroz građevine i Subotičane“, koji je podržan od strane grada Subotice.Za stavove iznete u tekstu isključivo odgovornost snosi udruženje građana „Malin“ i portal www.ecofeminizam.com. Stavovi koji su u tekstu ne izražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %