Snažna mreža povezivanja pomaže ženskim preduzetnicama da prevaziđu granice i pronađu pravo mesto na međunarodnoj sceni
“Žensko preduzetništvo kroz nove tehnologije“

PKS Odlučno podržava Žensko preduzetništvo

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Žensko preduzetništvo u Srbiji postaje vitalna snaga uz snažnu podršku Privredne komore Srbije (PKS). Ovaj vodeći entitet ne samo da olakšava povezivanje preduzetnica sa regionalnim i globalnim tržištima. Takođe, oblikuje inovativne programe podrške, dok zakonodavne promene stvaraju plodno tlo za uspešne biznise. Na događaju „Dan otvorenih vrata za preduzetnice“ u Privrednoj komori Srbije, Marko Čadež, predsednik PKS, dao je važne smernice za dalji napredak ženskog preduzetništva.

PKS se profilira kao ključni poveznik za srpske preduzetnice ka globalnom tržištu. Kroz ovu platformu, preduzetnice stiču priliku da se izdvoje, povećaju svoju vidljivost i ostvare značajne tržišne poduhvate.

„Snažna mreža povezivanja pomaže ženskim preduzetnicama da prevaziđu granice i pronađu pravo mesto na međunarodnoj sceni“  Marko Čadež, predsednik PKS.

PKS se ističe kreiranjem progresivnih programa podrške ženskom preduzetništvu. Ovi programi ne samo da osnažuju preduzetnice već im omogućavaju pristup resursima i znanju koji su presudni za dalji razvoj njihovih kompanija.

Kroz aktivne zakonodavne inicijative, PKS se zalaže za osnivanje boljeg okvira za razvoj i uspeh ženskih preduzetnica. Ova tranzicija stvara povoljno okruženje koje podržava kreativnost i inovacije.

Sekcija za Žensko Preduzetništvo – Korak Napred

Marko Čadež naglašava da je pre pet godina formirana Sekcija za žensko preduzetništvo unutar PKS. Ova inicijativa pruža neophodne resurse, alate i podršku kako bi se preduzetnicama omogućio uspeh u njihovim poslovnim poduhvatima.

„Naš fokus je ne samo osnažiti ženske preduzetnice, već i promeniti percepciju prema preduzetništvu kao celini“ – Marko Čadež, predsednik PKS

Inicijativa za formiranje regionalnog Saveta poslovnih žena Srbije i Crne Gore predstavlja most za bolju saradnju i umrežavanje među preduzetnicama. Ovaj projekat obećava podsticanje inovacija kroz saradnju.

„Izuzetno je značajno što je država prepoznala ekonomsko osnaživanje žena i što sistemski podržava žensko preduzetništvo. Takođe, pokrenuta je Inicijativa za formiranje regionalnog Saveta poslovnh žena Srbije i Crne Gore koja će doprineti mnogo boljoj saradnji među preduzetnicama, dok je za oktobar planirana poseta preduzetnica iz Srbije Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, rekla je Branislava Simanić, direktor Sektora preduzetništva PKS.

Podsticanje Kroz Inovacije

Ministarstvo privrede je nedavno najavilo Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini. Ovaj program osigurava sredstva i resurse za ubrzan rast preduzetnica.

„Ovog puta Program je namenjen samo ženama preduzetnicama, sredstva opredeljena za deo bespovratnih sredstava su šest puta veća nego što je bilo prethodne godine, a delatnosti koje mogu da konkurišu su široko postavljene. Dali smo više mogućnosti ženskim firmama koje se bave uslugama“, istakla je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede.

Program je osmišljen tako da pokrije širok spektar poslovnih delatnosti, pružajući tako priliku različitim preduzetnicama da ostvare svoje ambicije.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam takođe se pridružuje podršci ženskom preduzetništvu. Planiraju programe vredne preko 200 miliona dinara, s naglaskom na lokalnu podršku.

Konstantan napor da se unapredi status ženskog preduzetništva u Srbiji jasno pokazuje da PKS i država prepoznaju važnost i doprinos ženskog preduzetništva. Sa podrškom koja raste, žensko preduzetništvo u Srbiji ide ka svetloj budućnosti punoj inspiracije.

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetništva www.preduzetnistvo.gov.rs, kao i na sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs 

Tekst je nastao  u okviru projekta “Žensko preduzetništvo kroz nove tehnologije“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %