U ovom izdanju "Spotlight" serijala predstavljamo Teru Šverin Rou, doktorku filozofije i docentkinju na Odeljenju za filozofiju i religiju Univerziteta Severni Teksas.
Aktuelno

Spotlight: Energetska humanistika

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

U ovom izdanju „Spotlight“ serijala predstavljamo Teru Šverin Rou, doktorku filozofije i docentkinju na Odeljenju za filozofiju i religiju Univerziteta Severni Teksas. U tekstu se razgovara o njenom najnovijem delu „Of Modern Extraction: Experiments in Critical Petro-theology“ (Bloomsbury, 2022). Govori o energetskoj humanistici za analizu ekstraktivizma iz feminističke perspektive, navodi se u Spotlight. Istražuje se preseke nafte, religije, belačke dominacije, kolonijalizma i kapitalizma.

Ključna saznanje je da su građani Sjedinjenih Američkih Država ulagali ne samo ekonomski, već i teološki u naftu. To oblikuje energetsku kulturu 21. veka. U potrazi za alternativnim vizijama energije, ovi duhovno-teološki obrasci zahtevaju kritičku analizu i reinterpretaciju.

Prethodne epizode možete pronaći ovde, a audio verzije su dostupne ovde i na popularnim platformama za podcaste poput Apple Podcasta, Spotifyja, Pandore i drugih.

Spotlight: Tranzicija ka alternativnim izvorima energije

Ovo razmatranje donosi jasno saznanje da će svaka tranzicija ka alternativnim izvorima energije zahtevati ne samo tehničku i ekonomska rešenja, već i kritičku analizu i reinterpretaciju ovih dubokih duhovnih i teoloških veza.

Ukoliko želite da se dublje upustite u ovu intrigantnu analizu, možete pogledati samu epizodu intervjua ili je poslušati putem audio verzije dostupne ovde. Takođe, ukoliko ste propustili prethodne epizode serijala, možete ih pronaći u arhivi ovde. Ljubitelji podcasta, audio verzije su dostupne na popularnim platformama kao što su Apple Podcast, Spotify, Pandora i mnoge druge.

Ovaj razgovor sa Terom Šverin Rou nas podstiče na dublje razmišljanje o vezi između energije, duhovnosti i društva. Poziva nas da kritički preispitamo naše odnose sa resursima koji oblikuju našu svakodnevicu. Kroz ovakve dubinske analize, otvaramo vrata ka promišljanju o održivijoj i pravednijoj energetskoj budućnosti.

Izvor: https://fore.yale.edu/blogs/entry/1687890748

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %