Šumski požari Tenerifi
Aktuelno

Šumski požar pustoši Grčku i Tenerife

0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

Veliki šumski požar divljaja širom Grčke i na Tenerifima, najvećem kanarskom ostrvu u blizini afričke obale, a koje administrativno pripada Španiji.

Trenutno vruće, suvo i vetrovito vreme ometa napora stotina vatrogasaca koji već danima hrabro se bore sa vatrenom stihijom koja ne jenjava.

Stručnjaci iz Evropske unije prepoznaju klimatske promene kao glavnog krivca za sve učestalije i intenzivnije šumske požare širom Evrope. Godina 2022. je označena kao druga najgore pogođena godina šumskim požarima od 2017.

Šumski požar i ove godine u Grčkoj

Vlasti Grčke su donijele hitnu naredbu o evakuaciji dva sela u oblasti Beotija. Udaljenom 100 kilometara severozapadno od Atine, nakon što se i tamo jutros rasplamsao požar. Obalska straža je u stanju pripravnosti sa dva patrolna čamca, kao i sa brojnim ribarskim i privatnim plovilima kako bi se, ako bude potrebno, stanovništvo moglo evakuisati morem.

Nažalost, prema saopštenju vlasti, jedan čovek je pronađen mrtav u oblasti koja se evakuiše, a pretpostavlja se da je izgubio život pokušavajući spasiti svoju stoku.

oluja Gori šuma kod Atine.
Šumski požar. Gori šuma kod Atine.Raspalmsavaju se požari.

Na severoistoku Grčke, blizu turske granice, snažni vetrovi ponovno rasplamsavaju vatru na nekoliko frontova, u okviru borbe koja traje već treći dan, sa velikim požarom koji hara šumama i usevima blizu grada Aleksandrupolija. Nekoliko kuća je već izgorelo tokom vikenda, a 13 sela je evakuisano. Preko 200 vatrogasaca, uz podršku 17 „kanadera“, dobrovoljaca i oružanih snaga, posvećeno se bori protiv vatrene stihije, kako bi sačuvali ljudske živote i imovinu.

Evija gori

Na ostrvu Evia, u blizini Atine, dodatna dva sela su bila prinuđena na evakuaciju. Grčkim vatrogascima pridružilo se 19 francuskih kolega kako bi zajedno suzbili plamen. U proteklih 24 sata, čak 65 šumskih požara izbilo je širom Grčke, pokazavši hitnost situacije.

U pomoć je pritekao i Kipar, šaljući dva aviona za gašenje požara kako bi se suprotstavio vatri koja hara Aleksandrupolijem. Uz četiri posade i osoblje za podršku na zemlji, Kipar pruža dragocenu pomoć u zajedničkom naporu za suzbijanje stihije.

Grčka se svake godine suočava sa razornim požarima, a stručnjaci upozoravaju da su klimatske promene značajno doprinele ovakvom trendu.

Na Kanarskim ostrvima požar podmetnut?

Na španskim Kanarskim ostrvima, požar koji je, prema tvrdnjama policije, podmetnut, i dalje besni van kontrole već šesti dan. Iako se situacija činila stabilnijom, više od 12.000 ljudi je evakuisano iz svojih domova. Preko 13.400 hektara borove šume i šikara već je uništeno u vatri.

Vršilac dužnosti premijera Španije, Pedro Sančes, najavio je da će oblast zahvaćena požarom biti proglašena zonom katastrofe. Ovo će ostrvu omogućiti pristup sredstvima za pošumljavanje, a žitelji će dobiti pravo na kompenzaciju za štetu nanetu vatrom.

Regionalni lider Kanarskih ostrva, Fernando Klavijo, istakao je na španskom radiju Kadenja SER da su postignuti značajni koraci u borbi protiv vatrene stihije, dodavši da je „najgore prošlo“. Na sreću, požar na severoistoku ostrva nije blizu glavnih turističkih područja.

Iako je vatra dosegla oko 10 naselja, trenutno nema izveštaja o povređenima ili oštećenim kućama.

izvor:zelena srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %