Na niškoj Tvrđavi, ispred Salona 77, otvorena je foto izložba 15 inovacija.
Ekologija

Izložba inovacija i zelenih ideja

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Na niškoj Tvrđavi, ispred Salona 77, otvorena je foto izložba 15 inovacija. Koje  su među najboljim do sada podržanim i realizovanim rešenjima za zelenu transformaciju srpske privrede i društva. Izložbu su zajedno organizovali EU info kutak Niš i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Veliki deo prikazanih inovacija zaživeo je u praksi zahvaljujući podršci inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Reč je o „zelenim“ rešenjima koja već pozitivno utiču na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Koje su osmislili inovatori iz Srbije – iz privatnog i javnog sektora, organizacija civilnog društva, istraživačkih institucija i lokalnih samouprava.

Uz fotografije, postavka sadrži i opise inovacija, pa posetioci mogu da saznaju na koji način primena ovih ideja u praksi doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG). Kao i prelasku na obnovljive izvore energije, ponovnoj upotrebi otpada za dobijanje novih proizvoda. Sve u cilju poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju biodiverziteta.

Izložba inovacija i zelenih rešenja

Posetioci izložbe mogu, pored ostalog, videti i fotonaponsku elektranu sa punjačima za električne automobile u stambenom kompleksu Magdon u Nišu. Zatim, inovaciju za reciklažu tekstilnog otpada u Novom Pazaru.Kao i inovaciju kompanije iz Smederevske Palanke koja proizvodi olovke i bojice od recikliranog novinskog papira. Posebno je interesantno, „Tečno drvo“ koje je osmislio Institut za multidiscilpinarna istraživanja iz Beograda. Predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida, posebno u gusto naseljenim urbanim područjima.

Izložba „Zelene ideje, projekti i inovacije“ će biti otvorena do 14. avgusta. Organizovana je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP. I saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB). Dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Izvor:ekolist

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %