Zagađenje jezera 600 kilometara zapadno od glavnog grada Karakasa, rezultat je decenija prekomerne eksploatacije nafte.
Ekologija

Zagađenje ubilo ribu u jezeru Marakaibo

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Ribari na jezeru Marakaibo u Venecueli kažu da se svakodnevno suočavaju sa najgorom noćnom morom jer je ribe sve manje. Zagađenje pogoršava ekološko stanje ovog velikog slatkovodnog jezera, jednog od najstarijih i najvećih na svetu.

Jezero Marakaibo, nekada središte venecuelanskog naftnog buma, pretvorilo se u zagađenu pustoš, tvrde ekolozi.

Zagađenje jezera 600 kilometara zapadno od glavnog grada Karakasa. Rezultat je decenija prekomerne eksploatacije nafte, lošeg održavanja zastarele infrastrukture.Kao i nedostatka postrojenja za tretman otpada.Desetine hiljada kilometara cevi položene su na dno jezera, a curenje sirove nafte i kvarovi sistema su česti.

Jezero u koje dolazi iz više od stotinu pritoka, postalo je kloaka za otpadne vode. I to iz zapadnih saveznih država Zulija, Merida i Truhiljo, gde živi 5,3 miliona ljudi. U njemu završava i otpad iz oblasti Norte de Santander u susednoj Kolumbiji.

U jezeru Marakaibo ispušta se i kanalizacija

Đubrivo, kanalizacija i hemikalije se ispuštaju u jezero Marakaibo. Stvarajući visoke koncentracije azota i fosfora koje dovode do stvaranja cijanobakterija kao što je mikrocistin, a on proizvodi 95 odsto onoga što se lokalno naziva „verdin“ – zelenkasta, toksična mikroalga koja prožima veći deo jezerske vode, kaže Beltran Brisenjo, profesor Univerziteta u Zuliji i šef mikrobiološke laboratorije Instituta za poljoprivredna istraživanja u Marakaibu.

Proliferacija cijanobakterija može prouzrokovati ozbiljnu štetu i vodenim životinjama i ljudima zbog toksina koje stvaraju, rekao je Brisenjo i dodao da cijanobakterije mogu izazvati masovni pomor riba.Ribe se više ne približavaju obalama jezera jer ih mikroalge „dave“, rekao je Hose Aular, 61-godišnji ribar koji kaže da je usled kontaminacije jezera dobio osip na koži.

Ekolozi kažu da je zagađenje naftom u jezeru Marakaibo počelo početkom 20. veka, ali se pogoršalo početkom 1930-ih godina, kada je iskopan kanal na severnom kraju jezera da bi se omogućilo velikim tankerima da uđu iz otvorenog, Karipskog mora.

Morska voda je ušla u jezero, ubijajući slatkovodne biljke i ribe.

Ranije ste „išli na pecanje i mogli da uhvatite 700 kilograma škampa“ skoro uvek, rekao je Jordi Vikunja, 33-godišnji ribar. Sada, prema njegovim rečima, ribari provode dane na vodi samo da bi se vratili s manje od desetak kilograma škampa.

Ribari ne mogu nigde da bacaju svoje mreže jer će se oštetiti. Sirova nafta koja se prosula u jezero prlja ribarske čamce, začepljuje motore i uflekava mreže, rekao je Vikunja.

Zagađenje jezera Marakaibo traje decenijama, ali sada smrdi zbog izlivanja nafte i mikroalgi, rekao je Brisenjo, profesor na Univerzitetu Zulija.

„Ne postoji magična formula“ za spasavanje jezera ako se nastavi da se koristi kao „septička jama“, upozorio je on.

izvor: zelenasrbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %