Ekologija

Završen popis sabljarki

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Završen popis sabljarki ugroženih ptica. U srcu leta, kada se priroda pretvara u svoju najblistaviju formu, ptice nas podsećaju da je svaki trenutak dragocen. Tako je i 20. jula 2023. godine, kada je zavesa podignuta na prvom popisu sabljarki (Recurvirostra avosetta). Očaravajuće ptice  nas svojom gracioznom pojavom ostavljaju bez daha. Čvrsto stisnite svoje durbine jer vam donosimo priču o tom magičnom danu!

U vrtlogu prirodnog ansambla, sabljarke se ističu kao prave dive. Sa populacijom od 90 do 200 parova, ove ptice su dragulji naših plitkih vodenih staništa. Svaka sabljarka, sa svojim dugim i elegantno savijenim kljunom, nosi priču o harmoniji prirode i očuvanju staništa koja su joj dom.

Popis sabljarki na terenu

Popis ovih prefinjenih stvorenja nije bio samo obična zbirka brojeva. To je bio ples sa vremenom i prirodom. Od 15. maja do 20. jula, hrabri posmatrači ptica pretrčali su preko 400 raznolikih lokacija. Otkrivali su tajne skrivene u baru na oranicama, ribnjacima, jezerima i drugim plitkim vodenim staništima. Njihova predanost je dostojna divljenja. Više od 100 posmatrača ptica udružilo je snage kako bi otrkili svaki skriveni kutak gde su sabljarke napravile svoje gnezdilište.

Dok su hodali kroz oaze prirode, posmatrači su zabeležili prizore koji oduzimaju dah. Sabljarke su se prikazale u svoj svojoj lepoti, šireći svoja krila u znak dobrodošlice. Međutim, priroda je ove sezone postavila svoje izazove. Velike padavine su izazvale promene na staništima, formirajući nove prepreke na putu sabljarki. Ali ove ptice nisu odustajale. Borile su se sa hrabrošću dostojnom vojnika. Čuvajući svoje mlade čak i kada su se stvari zakomplikovale.

Elegantne i prelepe ptice

Nema sumnje da su sabljarke bile zvezde popisa, ali nisu bile jedine koje su pozirale. Ptice vodenih staništa su se pojavile u svoj svojoj raznolikosti – preko 5.000 šljukarica je plesalo svoj ples na vodi, dok su vlastelice, crvenonoge sprudnice i mnoge druge vrste oživljavale sliku prirodnog bogatstva.

Prisustvo prelepih ptica govori o snazi prirode

Dok se zavesa spušta na ovaj izvanredan popis, ostajemo sa divljenjem prema sabljarkama i svim pticama koje dele svoj svet. Njihova prisutnost nam govori o snazi prirode i neophodnosti očuvanja naših vodenih staništa. Dok analiziramo prikupljene podatke, shvatamo da ovo nije samo brojanje ptica – to je pisanje priče o harmoniji između ptica i njihovog okruženja.

Sabljarke nam ostavljaju dubok utisak, podsećajući nas da svaka ptica nosi sa sobom priču koja čeka da bude ispričana. Neka nas ova priča inspiriše da budemo stražari plavnih prostranstava, čuvajući ova divna staništa za buduće generacije.

Izvor:društvo za zaštitu ptica Srbije

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %