Otvoren ne reciklažni centar kod Bikova.
Zeleni koraci: Edukativna kampanja za održivo upravljanje otpadom

Otvoren ne reciklažni centar kod Bikova

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Otvoren ne reciklažni centar kod Bikova. U srcu naselja Bikovo, jedno malo mesto koje često biva uzeto zdravo za gotovo, odvijala se prava revolucija u očuvanju planete. Zvanično otvoren reciklažni centar, poput šarene kutije punjene mogućnostima. Građani ne samo da donose svoj otpad iz domaćinstva, već i svoj doprinos čistijoj budućnosti.

Direktor Regionalne deponije, Gligor Gelert, nije mogao da sakrije osmeh dok je govorio o budućnosti ovog centra.

„Sistem je zamišljen tako da građani dođu i odlože svoj otpad iz domaćinstva. Nema više straha od zagađenja, jer ćemo ovde vršiti primarnu selekciju i poslati otpad na odgovarajući tretman. Naša planeta zaslužuje bolje, a mi smo spremni da damo svoj doprinos.“

Ovaj reciklažni centar je poput čarobne kutije u koju se ubacuje običan predmet, a iz nje izlazi šansa za novi početak. Plastične boce će se preobraziti u vesele igračke, drvo će pružiti osnovu za umetničke kreacije, a staklo će blistati u novom sjaju. I sve to uz neospornu prednost – prihvatanje ovog otpada je potpuno besplatno!

Imre Kern, zamenik gradonačelnika, otkrio nam je da se radi na proširenju ovog koncepta.

 „Ovo je samo početak. Planiramo otvoriti još reciklažnih centara na različitim lokacijama. Takođe, eksperimentišemo sa inovativnim mobilnim sistemom reciklažnih dvorišta u Čantaviru. Naš cilj je da učinimo reciklažu što dostupnijom građanima.“

Na Regionalnoj deponiji završi gotovo 67,5 odsto otpada iz Subotice, odnosno ove godine će biti dopremljeno oko 52 hiljade tona.

Region Subotice je postao lider u očuvanju životne sredine, a njegovi građani su pravi heroji u borbi za bolji svet.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %