Šajkače pravi talentovana krojačica iz Subotice.
“Žensko preduzetništvo kroz nove tehnologije“

Šajkače po meri iz Mirjanine radionice

1 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Mirjana Pasku iz Subotice je talentovana krojačica koja šije šajkače po meri. Subotica, jedan od bisera Vojvodine, krije u sebi pravu umetnicu igle i konca – Mirjanu Pasku. Talentovana krojačica je jedina u Srbiji koja se posvećuje izradi šajkača po meri. Donoseći novi život ovom autentičnom komadu srpske tradicije. U svetu koji neprestano promoviše nove modne trendove. Mirjana ostaje nepokolebljiva u svojoj misiji da oživi šajkaču i pruži ljudima priliku da nose nešto autentično i originalno.

Šajkače po meri su ideja svekra

Kada zakoračite u njenu malu, ali prelepo uređenu i improvizovanu radionicu, dočekuje vas neodoljiv miris tkanina i zvuk šivaće mašine koji se prožima prostorom. Tu, sa velikom ljubavlju i veštinom, svaki komad šajkače se pažljivo izrađuje. Mirjana smatra da je svaka šajkača priča za sebe i da svaki pojedinac zaslužuje da nosi nešto posebno i prilagođeno samo za njega.

Šajkače po meri šije Mirjana Pasku iz Subotice.
Šajkače po meri šije Mirjana Pasku iz Subotice.

Inspirisana željom svojeg svekra da pronađe šajkaču po svojoj meri, Mirjana je stekla uvid u nedostatak personalizacije ovog tradicionalnog srpskog odevnog predmeta. Umesto da se pomiri s tim, ona je odlučila preuzeti inicijativu i ispuniti tu prazninu.

„Svaka osoba zaslužuje da se oseća posebno kada nosi šajkaču“, kaže Mirjana, „i ja sam tu da ispunim tu želju.“

Njena šajkača je mnogo više od obične kape – to je izraz ličnosti, priča koja govori o tradiciji i kulturi. Mirjana je istinska umetnica sa iglom i koncem, prenoseći svoju strast i veštinu u svaki šav. Svaki komad materijala pažljivo je odabran, svaka nit je pažljivo postavljena. Kroz svoj rad, ona pruža ljudima priliku da se povežu s srpskom tradicijom na jedinstven način.

Ne samo da je Mirjana postala popularna među lokalnim stanovništvom, već je i izazvala interesovanje izvan granica Srbije. Njena želja je da srpsku tradiciju prenese dalje, a jedan od njenih snova je da naše stjuardese u Air Srbiji nose šajkače po meri. To bi bio ne samo modni statement, već i ponosno predstavljanje srpske kulture svetu.

Krojačka radionica za Mirjanine šajkače.
Krojačka radionica za Mirjanine šajkače.

Ove kape su čuvari tradicije

Dok mnogi prate savremene modne trendove, Mirjana Pasku ističe se kao čuvar tradicije i nosilac srpske autentičnosti. Njena strast i veština u izradi šajkača po meri ostavljaju bez daha i inspirišu druge da prigrle svoje korene. U svetu gde se moda brzo menja, Mirjana nas podseća na važnost očuvanja tradicije i originalnosti.

Njena ljubav prema šajkači i posvećenost izradi ovog tradicionalnog komada odeće po meri su neprocenjivi. Uz Mirjanu, šajkača postaje više od obične kape. Postaje lični izraz identiteta i veza sa bogatom srpskom baštinom.

Tekst je nastao  u okviru projekta “Žensko preduzetništvo kroz nove tehnologije“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %