Tri pobednička tima za Panda Labs
Ekologija

Pobedničke ideje Panda Labs

0 0
Read Time:3 Minute, 19 Second

WWF je dobio još tri pobedničke održive, zelene ideje na upravo održanim hakatonima u okviru projekta Panda Labs juniori za pravednu tranzciju. Tri pobednička tima predstavila su inovativna, dostupna i samoodrživa rešenja zasnovana na prirodi. Tako su osvojili put na regionalnu konferenciju u Ohrid. Tamo će da svoje ideje razmene sa pobednicima iz Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije.

Hakatoni su zamišljeni kao kruna dva ciklusa edukacije osmišljene za učenike srednjih škola iz Obrenovca i studente fakulteta na temu održivih rešenja u procesu pravedne tranzicije. Pedeset i pet učesnika je bilo podeljeno u 9 grupa. Od kojih su po tri gupe davale idejna rešenja.

Sledeće teme su bile zastupljene: Obnovljivi izvori energije, Tehnološke inovacije kao vid borbe sa klimatskim promenama i Smanjenje korišćenja energije i resursa. Imali su 24 časa da daju svoje rešenje. Tako da bude ekološki i ekonomski održivo. Kao i da osmisle prezentaciju i predstave je članovima žirija.

Zeleni izvori-Panda labs

Na hakatonu Obnovljivii izvori energije pobedila je ideja Zeleni izvor. Reč je o održivom restoran koji će biti snabdevan ribom iz sopstvenog ribnjaka i povrćem iz sopstvene bašte. naravno, sve to nakon što se u obližnji zagađeni potok ugrade filteri za prečišćavanje vode.

Za temu drugog hakatona, Smanjenje korišćenja energije i resursa, pobednička ekipa je predstavila ideju Obrenovac kompostira. U okviru jedne lokalne zajednice koja bi kao glavne učesnike umrežila komunalno preduzeće i građane. Komunalno preduzeće bi obezbedilo mesto za kompostiranje i odvoženje biootpada i zarađivalo od prodaje humusa. Građani bi za određenu količinu sakupljenog biootpada bili nagrađeni umanjenjem računa za komunalne usluge.

Ideja Prečišćavanje kiše u gradovima bila je najbolja u okviru teme Tehnološke inovacije kao vid borbe sa klimatskim promenama. Ideja je da se prikupi kišnica koja je iz atmosfere već zagađena česticama iz izduvnih gasova. Zatim koristi za navodnjavanje zasada hortenzija ili miskantusa koji su prirodni upijači štetnih materija. Zasadi su prvenstveno namenjini površinama u okviru škola i javnih ustanova.

Naučili smo mnogo togom ove dve godine na vebinarima, seminarima i predavanjima u školi i na terenu u okviru Panda Labs projekta. Prepoznali smo da je važno da mislimo o drugim rešenjima za dobijanje energije. Kao i da razvijamo ekološke ideje koje u isto vreme jesu i ekonomski isplative. Biće teško naterati ljude da te ideje prihvate. Kao i da počnu da razmišljaju u pravcu u kome mislimo i mi, ali mi ćemo pokušavati. Mislimo da je moguće ukoliko se potrudimo i objasnimo ljudima da smo svi odgovorni“ rekli Anđela Nađ, Jovana Mihailović i Teodora Stefanović prilikom predstavljanja pobedničkih rešenja.

Oko 150 mladih u projektu

Na kraju  dana, stručni žiri u sastavu: Stefan Milić, predsednik CEROB-a (Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda), Duško Krstić iz Kancelarije za mlade GO Obrenovac, i Goran Vreljanski projektni menadžer WWF Adrije, ocenio je ideje svih timova na osnovu kvaliteta ponuđenog rešenja. Kao i njihove inovativnosti, kvaliteta prezentacije i timske saradnje i izabrao najbolje rešenje.

Tokom ove dve godine radili smo sa više od 100 srednjoškolaca i oko 50 studenata. I to na nekoliko nivoa obradili proces pravedne tranzicije. To praktično znači da su svi usvojili da prelazak na obnovljive izvore energije ne znači samo ukidanje korišćenja fosilnih goriva. Kao ni samo i uvođenje alternativnih modela. Već ukjljučuje i sociološku komponentu tj. ljude. Brigu za njihov ekonomski opstanak, opstanak njihovih porodica i profesionalni razvoj“, istakao je Vanja Jakšić, projektni menadžer na Panda Labs projektu.

Projekat Panda Labs Juniori za pravednu tranziciju je regionalnog karaktera, realizovan je tokom ove i prošle godine u saradnji sa organizacijama iz Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske. Radili smo na edukaciji srednjoškolaca i studenata. Sarađivali sa stručnjacima iz oblasti energetske efikasnosti iz zemlje i regiona i zajedno tražili rešenja kako da se bavimo “zelenim” preduzetništvom. Cilj nam je razvijanje mreže mladih preduzetnika. Oni će u procesu energetske tranzicije svoju šansu za opstanak i zaposlenje tražiti u svojim lokalnim zajednicama u oblasti zelene ekonomije. A i zajedno mogu da doprinesu postizanju ciljeva održivog razvoja.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %